Ένας άνδρας που είναι γνωστός και ως “ο ασθενής της Γενεύης” (Geneva patient) είναι το τελευταίο άτομο με HIV που δηλώθηκε σε μακροχρόνια ύφεση –αν και δεν έλαβε μόσχευμα με γονιδιακή μετάλλαξη που αναστέλλει τον ιό όπως προηγούμενες περιπτώσεις- όπως δήλωσαν ερευνητές.
Πέντε άτομα θεωρούνταν μέχρι σήμερα “θεραπευμένα” από τον ιό HIV:
- ο ασθενής του Βερολίνου
- ο ασθενής του Λονδίνου
- ο ασθενής του Ντίσελντορφ
- ο ασθενής της Νέας Υόρκης και
- ο ασθενής του City of Hope στην Καλιφόρνια
Αυτοί οι πέντε είχαν λάβει μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων καρκίνου, λαμβάνοντας βλαστοκύτταρα από δότη με μετάλλαξη του γονιδίου CCR5. Αυτή η μετάλλαξη είναι γνωστό ότι εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.
Το 2018, ο ασθενής της Γενεύης έλαβε ομοίως μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής λευχαιμίας.
Αλλά αυτήν τη φορά η μεταμόσχευση προήλθε από έναν δότη που δεν έφερε την μετάλλαξη CCR5, είπαν Γάλλοι και Ελβετοί ερευνητές σε συνέντευξη Τύπου στην αυστραλιανή πόλη Μπρίσμπεϊν στο πλαίσιο μιας διάσκεψης για το AIDS που ξεκινά το Σαββατοκύριακο.
Αυτό σημαίνει ότι ο HIV αυτήν τη στιγμή εξακολουθεί να μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του ασθενούς της Γενεύης.
Ωστόσο, 20 μήνες αφότου αυτός σταμάτησε να παίρνει αντιρετροϊκή αγωγή –η οποία μειώνει την ποσότητα του HIV στο αίμα– οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γενεύης δεν βρήκαν ίχνος του ιού στο σύστημά του, είπαν οι ερευνητές.
Αν και δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι ο HIV του άνδρα θα επιστρέψει, οι ερευνητές είπαν ότι αυτήν τη στιγμή τον θεωρούν ασθενή σε μακροχρόνια ύφεση.
“Αυτό που μου συμβαίνει είναι υπέροχο, μαγικό”, ανέφερε σε δήλωσή του ο ασθενής της Γενεύης.
Πρόκειται για έναν λευκό άνδρας που επέλεξε να μην κατονομαστεί. Διαγνώστηκε με HIV το 1990. Είχε λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, όταν οι γιατροί του συνέστησαν να σταματήσει τη θεραπεία μετά την μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Εξέλιξη που αφήνει υποσχέσεις
Δύο προηγούμενες περιπτώσεις, γνωστές ως “ασθενείς της Βοστώνης”, είχαν επίσης λάβει φυσιολογικά -ή αλλιώς “άγριου τύπου” βλαστοκύτταρα- κατά τη διάρκεια των μεταμοσχεύσεών τους. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, ο HIV επέστρεψε λίγους μήνες αφότου σταμάτησαν να παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα.
Ο Asier Saez-Cirion, επιστήμονας στο γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ που παρουσίασε την περίπτωση ασθενούς της Γενεύης στο Μπρισμπέιν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι εάν δεν υπάρχε ακόμη σημάδι του ιού μετά από 12 μήνες “η πιθανότητα να μην ανιχνευθεί στο μέλλον αυξάνεται σημαντικά”.
Υπήρχαν μερικές πιθανές εξηγήσεις ως προς το γιατί ο ασθενής της Γενεύης παραμένει ελεύθερος από HIV, είπε ο Saez-Cirion:
“Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως το μόσχευμα εξάλειψε όλα τα μολυσμένα κύτταρα χωρίς να χρειαστεί η περίφημη μετάλλαξη. Ή ίσως έπαιξε ρόλο η ανοσοκατασταλτική του θεραπεία, η οποία απαιτήθηκε μετά την μεταμόσχευση”.
Η Sharon Lewin, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS, που διοργανώνει το επιστημονικό συνέδριο για τον HIV στο Μπρίσμπεϊν, είπε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφήνει υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του HIV γενικότερα, αλλά ο ασθενής δεν έχει διαφύγει πλήρως τον κίνδυνο:
“Θέλει προσοχή: μάθαμε από τους ασθενείς της Βοστώνης ότι ακόμη και ένα μόνο σωματίδιο του ιού μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη του HIV. Ο ασθενής της Γενεύης θα πρέπει να παρακολουθείται στενά τους επόμενους μήνες και χρόνια”.
Αυτές οι περιπτώσεις μακροχρόνιας ύφεσης γεννούν ελπίδες ότι μια μέρα ο HIV μπορεί πραγματικά να θεραπευτεί. Αλλά η βάναυση και επικίνδυνη διαδικασία μεταμόσχευσης μυελού των οστών δεν αποτελεί επιλογή για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με τον HIV σε όλο τον κόσμο.
Αντίθετα, η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια τελευταία προσπάθεια για τη θεραπεία του απειλητικού για τη ζωή καρκίνου σε άτομα που έχουν επίσης HIV.
Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι οι περιπτώσεις ύφεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες οδούς έρευνας, όπως ο πιθανός ρόλος που διαδραματίζουν οι ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.
Ο Saez-Cirion είπε ότι η υπόθεση του ασθενούς της Γενεύης ενθάρρυνε επίσης τους ερευνητές να συνεχίσουν την μελέτη των έμφυτων ανοσοκυττάρων, τα οποία λειτουργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε διάφορα παθογόνα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο και του HIV.
Από την πλευρά του, ο ασθενής της Γενεύης είπε ότι τώρα “κοιτάζει το μέλλον”.
Πηγή: https://www.sciencealert.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται να κολλήσεις HIV, έρπη ή άλλο ΣΜΝ από το στοματικό σεξ; Τι απαντάει μία γιατρός
HIV/AIDS: Επαναστατικό χάπι (PrEP) πριν από το σεξ και διαγνωστικά self test δίνουν ελπίδες
AIDS: Οι απλές απορίες για τον HIV, που από άγνοια, ή δισταγμό, δεν ρωτάμε
Ακόμα ένας ασθενής με AIDS θεραπεύτηκε με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
φωτό: iStock