Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης απέχουν πολύ από τον στόχο της εξάλειψης της επιδημίας του AIDS έως το 2030, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα επισημαίνει ότι ναι μεν μειώνονται τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από τη νόσο, αλλά όχι με ικανοποιητικό ρυθμό. Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας, προσθέτει.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, μόνο το 83% των φορέων γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι (οροθετικοί). Απ’ όσους γνωρίζουν ότι είναι φορείς, μόνο το 85% κάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Και από όσους κάνουν θεραπεία, μόνο το 93% έχουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους.
Ο στόχος, όμως, που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό AIDS (UNAIDS) είναι να βρίσκονται στο 95% έως το 2025 και τα τρία προαναφερθέντα ποσοστά. Αυτό πρακτικά είναι ανέφικτο με τις σημερινές τάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC.
Τα ευρήματα της έκθεσης υποδηλώνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση του AIDS είναι αποτελεσματικά. Όχι, όμως, επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει οριστεί για το 2030, δήλωσε η Dr. Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.
Νέα κρούσματα και θάνατοι
Σύμφωνα με την έκθεση, παραμένει υψηλός ο ετήσιος αριθμός των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV/AIDS στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Το 2021 καταγράφηκαν 33.965 νέες λοιμώξεις.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μείωση κατά 33,7% ετησίως από το 2010 έως το 2021. Η μείωση όμως θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη για να μειωθούν τα νέα κρούσματα κατά 90% έως το 2030, όπως είναι ο στόχος του UNAIDS.
Η έκθεση σημειώνει, δε, ότι αυτή η περιορισμένη πρόοδος στα νέα κρούσματα συμβαίνει σε μία περίοδο όπου υπάρχει σημαντική πρόοδος στην πρόληψη της λοίμωξης. Στην πρόοδο συμπεριλαμβάνεται η φαρμακευτική προφύλαξη πριν την έκθεση (PrEP).
Όσον αφορά τους θανάτους, το 2021 καταγράφηκαν 8.077 θάνατοι από AIDS στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη. Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που συμπεριλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, 3.006 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.
Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 63% σε σύγκριση με το 2010. Μέχρι το 2030 όμως, πρέπει να μηδενιστεί.
Διαφορές μεταξύ των κρατών
Η νέα έκθεση συμπεριλαμβάνει δεδομένα από 45 χώρες. Τα ευρήματά της αποτυπώνουν τις διαφορές μεταξύ των κρατών, όσον αφορά την εκπλήρωση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει.
Ορισμένες χώρες έχουν υπερβεί τον στόχο του 95% όσων αφορά την λήψη αντιρετροϊκής θεραπείας μετά τη διάγνωση της μόλυνσης από τον ιό του AIDS. Μεταξύ αυτών των χωρών συμπεριλαμβάνονται:
- Η Νορβηγία
- Η Σουηδία
- Η Γερμανία
- Η Ισπανία
Αντιθέτως, άλλες βρίσκονται πολύ μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου. Κοντά στο 70%, που είναι το χαμηλότερο, βρίσκονται χώρες όπως:
- Η Αλβανία
- Η Λετονία
- Η Μολδαβία
Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και όσον αφορά τη γνώση των φορέων ότι είναι οροθετικοί. Τον στόχο του 95% έχουν κατακτήσει μεταξύ άλλων:
- Το Μονακό
- Το Κόσοβο
- Η Ισλανίδα
- Η Αυστρία
Αντιθέτως, απέχουν πολύ από αυτόν χώρες όπως:
- Η Μολδαβία
- Η Βόρεια Μακεδονία
- Η Αλβανία
Σε γενικές γραμμές, η δυτική Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερο δρόμο για την επίτευξη των στόχων για την εξάλειψη του AIDS, απ’ ό,τι οι ανατολικές χώρες.
Φωτογραφία: iStock