Έχετε δει ποτέ στο εσώρουχό σας αίμα μετά την περίοδο; Αν ναι, τότε ξέρετε καλά πόσο δυσάρεστη ή και ανησυχητική εμπειρία είναι. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ούτε υποκρύπτει πάντοτε κάτι σοβαρό.
Στην πραγματικότητα, πολλές νεαρές γυναίκες έχουν άστατη αιμορραγία του κόλπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια (όπως η ηλικία).
Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, όμως, το σημαντικότερο είναι να μην αγνοήσετε το αίμα μετά την περίοδο. Πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας. Και αυτό, διότι ενώ συνήθως δεν υποδηλώνει κάτι σοβαρό, μερικές φορές είναι.
Οι πιθανές αιτίες για το αίμα μετά την περίοδο
Όπως εξηγεί ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, η άστατη αιμορραγία του κόλπου μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ορμονικές διαταραχές, δομικά ή λειτουργικά προβλήματα, λοιμώξεις, η λήψη φαρμάκων κ.λπ.
Όταν η άστατη αιμορραγία εκδηλώνεται κατά την έναρξη ή προς το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας (δηλαδή στην εφηβεία ή κοντά στην εμμηνόπαυση), μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.
Στα πιο προχωρημένα αναπαραγωγικά χρόνια (π.χ. στις 40άρες γυναίκες), η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο καλόηθες μόρφωμα. Μπορεί, π.χ., η αιτία να είναι ένας πολύποδας, ινομύωμα ή καλοήθης όγκος στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο.
Άλλες πιθανές αιτίες για αίμα μεταξύ των εμμήνων ρύσεων είναι:
- Διάφορες αιμορραγικές διαταραχές
- Η εγκυμοσύνη
- Το κάπνισμα
- Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Τραυματισμοί (π.χ. στη διάρκεια του σεξ).
Σε σπάνιες περιπτώσεις το αίμα μετά την περίοδο οφείλεται σε καρκίνο των γεννητικών οργάνων ή του αναπαραγωγικού συστήματος.
Τι να κάνετε όταν δείτε αίμα μετά την περίοδο
Είναι σημαντικό να καταγράφετε κάθε εμφάνιση αίματος εκτός περιόδου και τα τυχόν άλλα συμπτώματα που το συνοδεύουν, τονίζει ο δρ Μπιλάλης.
Πρέπει ακόμη να σημειώνετε αν παρατηρείτε κάποια αλλαγή στην αιμορραγία, σε σύγκριση με παλαιότερες εμφανίσεις και σε σύγκριση με την έναρξή της. Επίσης αν τα συμπτώματα που την συνοδεύουν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας.
Αν η αιμορραγία δεν είναι ένα μεμονωμένο, ήπιο φαινόμενο (π.χ. μερικές σταγόνες αίμα μία μέρα) αλλά επιμένει, επιδεινώνεται, σταματάει και επανεμφανίζεται, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Το ίδιο και αν εκδηλωθεί μετά τη σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση.
Η αξιολόγηση από τον γυναικολόγο είναι απαραίτητη και όταν το αίμα μετά την περίοδο συνοδεύεται από ορισμένα συμπτώματα:
- Εύκολη δημιουργία μωλώπων (μελανιές)
- Ζάλη
- Πυρετό
- Ασυνήθιστα κολπικά εκκρίματα
- Πόνο στην κοιλιά ή στην περιοχή της πυέλου.
Ο γυναικολόγος μπορεί να σας εξετάσει (γυναικολογική εξέταση) και να συστήσει κάποιες εξετάσεις. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να συστήσει υπερηχογράφημα, να λάβει δείγματα για καλλιέργεια ή να ζητήσει εξετάσεις αίματος.
Μπορεί ακόμα να ζητήσει ορμονικό έλεγχο ή πρόσθετες εξετάσεις για να εξακριβώσει τι συμβαίνει. Μπορεί επίσης να σας συστήσει αναθεώρηση της φαρμακευτικής αγωγής που τυχόν λαμβάνετε.