Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες

  • Ελισάβετ Σταύρου
αιμορραγία
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει αιμορραγία μετά την επαφή, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, ή αλλιώς «μετακοιτιακή αιμορραγία», δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και οι γυναίκες που τη εμφανίζουν συνήθως πανικοβάλλονται.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν δείτε μία φορά λίγο αίμα μετά την επαφή. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας σε περίπτωση που η αιμορραγία εμφανίζεται τακτικά.

Επίσης, ανάλογα με την αιτία, ο γιατρός σας θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις χορηγείται συνήθως μια κολπική ενυδατική κρέμα ή αντιβιοτικά.

Αιτίες

Λοίμωξη, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και ο έρπης.

– Αντισύλληψη. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά την επαφή.

Κολπική ξηρότητα (ατροφική κολπίτιδα) που προκαλείται από μειωμένες κολπικές εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση

Βλάβη στον κόλπο, που μπορεί να έχει προκληθεί από τον τοκετό, από ξηρότητα ή τριβή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Πολύποδες και ινομυώματα του τραχήλου της μήτρας ή του ενδομητρίου, Πρόκειται για καλοήθεις ή μη καρκινικές αναπτύξεις στη μήτρα ή στην επένδυση του τραχήλου της μήτρας.

Τραχηλικό εκτρόπιο (επίσης γνωστό ως τραχηλική διάβρωση), όπου υπάρχει μια φλεγμονώδης περιοχή στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας

– Έμμηνος ρύση. Το πρώτο που πρέπει να ελέγχετε όταν βλέπετε αίμα μετά την ερωτική επαφή, είναι αν επίκειται η περίοδός σας, λέει. Αν κάνετε σεξ αμέσως πριν ή μετά την ημέρα που περιμένατε να αρχίσει η έμμηνος ρύση, μπορεί το αίμα να οφείλεται σε αυτήν.

– Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιμορραγία μετά την επαφή μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου. Περίπου το 11% των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας βλέπουν αίμα μετά την ερωτική επαφή. Συχνά είναι το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου τους.

– Ανατομικές ανωμαλίες. Μερικές γυναίκες έχουν διαφορετικά διαμορφωμένα αναπαραγωγικά όργανα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επώδυνης τριβής και μικροεκδορρών.

Πηγή: NHS / Φωτογραφία: iStock