Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη – ή 10.000 θανάτους την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως – ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι.
«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.
Στην Ευρώπη , ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.
51 από τις 53 χώρες της περιοχής τρώνε πολύ περισσότερο αλάτι και ξεπερνούν την ημερήσια πρόσληψη πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.
«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ. Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή – η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία – έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.
Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία iStock