Αλήθειες ή ψέματα; 10 μύθοι για την αντισύλληψη
Αύριο η ημέρα παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στην αντισύλληψη και βρίσκει τις Ελληνίδες να είναι σχετικά πίσω όσο αφορά τις μεθόδους αντισύλληψης Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά ξεπερνούν το 32%, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μετά βίας στο 5%.
Ένας από τους κύριους λόγους που οι γυναίκες δεν χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης είναι και οι διάφοροι αστικοί μύθοι που επικρατούν γύρω από το μείζον αυτό θέμα και διαιωνίζονται σε όλες τις γυναικείες αλλά και ανδρικές συζητήσεις.
Μύθος τα αντισυλληπτικά κάνουν για όλες τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους τα χάπια δεν ενδείκνυται για όσες γυναίκες καπνίζουν αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη), έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, θρομβώσεων, ή ασθενειών του ήπατος ή έντονους πονοκεφάλους.
Μύθος η σύνδεση τους με την εκδήλωση καρκίνου
Έχει πλέον επιστημονικά αποδειχθεί ότι η εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά 99% στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και όχι με το χάπι.
Μύθος τα παραπάνω κιλά
Σε αντίθεση με τα πρώτα αντισυλληπτικά χάπια, που περιείχαν μεγάλες ποσότητες οιστρογόνου και προγεστερόνης, τα χάπια νέας γενιάς περιέχουν μικρότερη δόση της ουσίας αυτής με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται αυτή η παρενέργεια.
Μύθος τα ποτά και το τσιγάρα βλάπτουν την αποτελεσματικότητα των χαπιών
Αν η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με μέτρο η αποτελεσματικότητα τους δεν επηρεάζεται.
Σε μεγάλες ποσότητες όμως επιβαρύνετε το συκώτι και η απόδοση τους.
Αντίστοιχα όσες γυναίκες είναι άνω των 35 ετών και καπνίζουν για αυτή την περίπτωση οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν να επιλέξουν κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.
Μύθος: εμποδίζει τον πελαργό
Η λήψη χαπιών δεν εμποδίζει μια μελλοντική εγκυμοσύνη, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και δεν προκαλεί ανωμαλίες στον κύκλο.
Μύθος: το «τράβηγμα» είναι αποτελεσματικό
Η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας δεν εγγυάται τίποτα, αφού δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ο σύντροφός σας μπορεί να ελέγχει κάθε φορά απόλυτα την εκσπερμάτισή του. Μάλιστα έχει υπολογισθεί ότι το ποσοστό αποτυχίας της μπορεί να φτάσει το 35%.
Μύθος: Το προφυλακτικό προστατεύει απόλυτα
Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας του προφυλακτικού φτάνει το 95% και είναι η μόνη μέθοδος που προφυλάσσει τόσο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με την βασική προϋπόθεση να το χρησιμοποιείτε σωστά.
Μύθος: Δεν θα μείνω έγκυος στη διάρκεια της περιόδου
Αν και λίγες, είναι ωστόσο υπαρκτές οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
Μύθος: Το σπέρμα ζει μερικές ώρες
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα σπερματοζωάρια μέσα στο σώμα της γυναίκας μπορούν να ζήσουν από μερικές ώρες μέχρι και τέσσερις ημέρες. Έτσι, άν βρεθούν στον κόλπο μερικές ημέρες πριν από την ωορρηξία, μπορεί κατά την ωορρηξία να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
Μύθος: λύση το «χάπι της επόμενης μέρας»
Το «χάπι της επόμενης μέρας» δεν αποτελεί μέσο αντισύλληψης και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη με την προυπόθεση η λήψη του να γίνει μέσα σε 72 ώρες από την επικίνδυνη επαφή.
Μύθος: ο θηλασμός προστατεύει
Μετά το τοκετό και κατά την διάρκεια του θηλασμού επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι δεν είναι δυνατόν η γυναίκα να τεκνοποιήσει. Αντίθετα οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες σε αυτή την φάση να μείνουν έγκυες και επομένως θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σεξ μετά την γέννα.Πότε να μπείτε στο «παιχνίδι»
Το “χάπι της επόμενης μέρας” ελεύθερο για τις 15χρονες