Αλκοόλ: Έξι στους 10 Έλληνες πίνουν και οδηγούν όταν βγαίνουν το Σαββατοκύριακο

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Ο ένας στους επτά υπερβαίνει το όριο του αλκοτέστ. Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι περισσότεροι που οδηγούν μεθυσμένοι.

Οι περισσότεροι Έλληνες που βγαίνουν για να διασκεδάσουν το Σαββατοκύριακο οδηγούν μετά την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, με σχεδόν έναν στους επτά να οδηγούν με επίπεδα αλκοόλ πάνω από τα όρια του αλκοτέστ.

Ειδικά, δε, στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφονται καταναλώσεις αλκοόλ που ισοδυναμούν με οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Αυτό αποκαλύπτει δράση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) Πάνος Μυλωνάς, στην οποία συμμετείχαν 1.650 οδηγοί. Οι οδηγοί δέχτηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 να υποβληθούν σε φιλικό αλκοτέστ.

Η δράση διεξήχθη στην Αθήνα και σε 32 πόλεις της περιφέρειας. Το 59% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 35,5 έτη. Όπως έδειξαν οι μετρήσεις:

  • Το 85,5% των οδηγών βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για να γλιτώσει κανείς το πρόστιμο. Το όριο αυτό είναι τα 0,25 mg/l για τους οδηγούς των ΙΧ και 0,10 mg/l για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές
  • Μόλις το 42% των οδηγών είχαν μηδενικό επίπεδο αλκοόλ, που είναι το μόνο για ασφαλή οδήγηση. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 49,5%.
  •  Tο 13,7% των οδηγών βρέθηκαν πάνω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν 11% και το 2021 ήταν 12%. Από τους οδηγούς που εφέτος είχαν υπερβεί το όριο, το 65% ήταν άνδρες.
  • Οι μεγαλύτερες καταναλώσεις καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.). Υπήρξαν οδηγοί που είχαν ιδιαιτέρως ανησυχητικά επίπεδα αλκοόλ – από 0,70 έως και 1,01 mg/l. Το 77% όσων οδηγούσαν μεθυσμένοι ήταν άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.

Όχι στην οδήγηση μετά το ποτό

Όπως σημειώνει το ΙΟΑΣ σε σχετική ανακοίνωσή του, η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών. Τα περιστατικά αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδίως στις νεαρές ηλικίες.

Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφεύγονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Για τον λόγο αυτό, το ΙΟΑΣ πραγματοποιεί κάθε χρόνο την εν λόγω δράση που τιτλοφορείται «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα». Αντίστοιχες δράσεις διεξάγονται  τραυτοχρόνως σε χώρες της Ευρώπης, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και καταγραφή χρήσιμων δεδομένων.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι συμμετέχοντες εθελοντές του ΙΟΑΣ ενημερώνουν τους οδηγούς και για τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Οι εθελοντές μας και οι φορείς που συσπειρώνονται δίπλα μας, μας δίνουν απίστευτη δύναμη να συνεχίζουμε με την ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. το δύσκολο έργο που επιτελούμε για την εδραίωση μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας στη χώρα μας», δήλωσε η πρόεδρος του ΙΟΑΣ κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Φωτογραφία: iStock