Αλκοόλ: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε σε θάλασσα και πισίνα

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Ειδικοί στην ασφάλεια εξηγούν για ποιον λόγο δεν ταιριάζει το αλκοόλ με το κολύμπι και τα ταξίδια με μικρά πλεούμενα.

Πριν σπεύσετε να πάρετε το αγαπημένο σας ποτό στην παραλία ή στο σκάφος, ξανασκεφθείτε το. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου μέσα και δίπλα στο νερό, προειδοποιούν ειδικοί στην ασφάλεια.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (ΝΙΑΑΑ), το αλκοόλ παίζει ρόλο σε ποσοστό έως και 70% των θανάτων από ατυχήματα στη θάλασσα.

Αυτό οφείλεται στο ότι διαταράσσει την κρίση και μας κάνει πιο ριψοκίνδυνους, προσθέτει το NIAAA.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, ακόμα και οι πεπειραμένοι κολυμβητές λ.χ. μπορεί να ξανοιχτούν περισσότερο στη θάλασσα, αν έχουν πιει.

Σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να μην μπορούν να επιστρέψουν στην ακτή. Ή μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αρχίσει να κρυώνουν, με συνέπεια να εκδηλώσουν υποθερμία.

Βουτιές, σέρφινγκ

Οι βουτιές μετά από κάνα-δυο ποτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τη σανίδα καταδύσεων ή να βουτήξει το άτομο σε ρηχό νερό. Τα επακόλουθα μπορεί να είναι τραγικά αν υπάρξει κτύπημα στο (ή με) το κεφάλι είτε στη σανίδα είτε στον πυθμένα της θάλασσας ή της πισίνας.

Επιπλέον, το ποτό κάνει τους σέρφερς παράτολμους και τους ωθεί να κυνηγήσουν κύματα που υπερβαίνουν τις ικανότητές τους.

Ακόμα και γύρω από την πισίνα το αλκοόλ είναι κίνδυνος-θάνατος. Και αυτό, διότι αυξάνεται ενδεχόμενο ολίσθησης και μοιραίου τραυματισμού, εντός και εκτός του νερού.

Σε θάλασσα και πισίνα, εξ άλλου, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού.

Χειριστές και επιβάτες σκαφών

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ιστιοπλοΐας ή μιας βόλτας με το ταχύπλοο, αυτή δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Έρευνες του NIAAA έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 60% των θανάτων σε σκάφος σχετίζονται με αυτήν αλκοόλ. Στους θανάτους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πτώσεις στη θάλασσα.

Επιπλέον, οι χειριστές σκαφών που έχουν πιει 4-5 ποτά, έχουν 16πλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν αν συμβεί ατύχημα, σε σύγκριση με όσους είναι νηφάλιοι στο τιμόνι.

Όλ’ αυτά οφείλονται στο ότι το αλκοόλ διαταράσσει την κρίση, την ισορροπία και την όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή. Διαταράσσει επίσης τους χρόνους αντίδρασης και την ικανότητα διαχείρισης προβλημάτων, προσθέτει.

Μία άλλη συνέπειά του είναι ότι αυξάνει την κόπωση. Τέλος, καθιστά το άτομο ευάλωτο στις επιδράσεις από το κρύο νερό της θάλασσας.

Οι επιβαίνοντες σε σκάφη επίσης κινδυνεύουν αν πιουν αλκοόλ. Έχει βρεθεί ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γλιστρήσουν στο κατάστρωμα, να πέσουν από το σκάφος και να κτυπήσουν στην προβλήτα.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, το αλκοόλ είναι διουρητικό και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.