Αλκοόλ: Προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου το 2020 σε όλο τον κόσμο
Η κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες σε όλες τις χώρες του κόσμου, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Τα περισσότερα οφείλονταν στην κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και οι μικρές ποσότητες προκαλούν αρκετά κρούσματα σε ετήσια βάση.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών (το σχεδόν 77%) καταγράφονται σε άνδρες. Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η μορφή της νόσου με τα περισσότερα κρούσματα πέρυσι εξαιτίας του αλκοόλ.
Τα νέα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet Oncology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, το αλκοόλ προκάλεσε το 2020 περισσότερα από 741.000 νέα κρούσματα καρκίνου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4% όλων των κρουσμάτων καρκίνου της περυσινής χρονιάς. Περισσότερα από τα 568.000 από αυτά τα περιστατικά καταγράφηκαν σε άνδρες.
Οι συχνότεροι καρκίνοι
Αν και το αλκοόλ σχετίζεται αιτιολογικά με πολλές μορφές καρκίνου, τρεις ήταν αυτές με τον μεγαλύτερο αριθμό παγκόσμιων κρουσμάτων εξαιτίας του:
- Ο καρκίνος του οισοφάγου (189.700 περιστατικά)
- Ο καρκίνος του ήπατος (154.700 περιστατικά)
- Ο καρκίνος του μαστού (98.300 περιστατικά)
Αρκετά περιστατικά αφορούσαν επίσης καρκίνους του παχέος εντέρου, καθώς και του στόματος και του λάρυγγα. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην ανατολική Ασία και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Κρούσματα αναλόγως με τις ποσότητες
Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την κατανάλωση αλκοόλ. Ειδικότερα, τα περιστατικά κατανέμονταν ως εξής:
- Υπερκατανάλωση – περίπου 47% των κρουσμάτων (346.400 περιστατικά)
- Ριψοκίνδυνη κατανάλωση – περίπου 39% (291.800 περιστατικά)
- Μέτρια κατανάλωση (περίπου 2 ποτά ημερησίως) – περίπου 14% (103.100 περιστατικά)
Τα στοιχεία αυτά «υπογραμμίζουν τη συμβολή ακόμα και σχετικά χαμηλών επιπέδων αλκοόλ στη συχνότητα του καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Harriet Rumgay, από την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Dr. Rumgay χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα νέα στοιχεία. Ωστόσο πρόσθεσε πως «υποδηλώνουν ότι με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειές μας, μπορούν να προληφθούν πολλά περιστατικά».
Το αλκοόλ συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου επηρεάζοντας την ορμονική παραγωγή και προκαλώντας βλάβες στο γενετικό μας υλικό (DNA). Οι βλάβες αυτές διεγείρουν την παραγωγή επιβλαβών χημικών στον οργανισμό. Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί επίσης να εντείνουν την καρκινογόνο δράση των τσιγάρων και άλλων ουσιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock