Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας
Η αλλαγή της ώρας τα ξημερώματα της προσεχούς Κυριακής, δεν θα μειώσει μόνο τη διάρκεια του ύπνου μας κατά μία ώρα. Μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, λένε οι ειδικοί.
Τα σκοτεινά πρωινά και τα φωτεινά απογεύματα που θα ακολουθήσουν μπορεί να απορυθμίσουν παροδικά το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιους ρυθμούς) του οργανισμού. Η συνέπεια μπορεί να είναι προβλήματα ύπνου, τα οποία μερικές φορές επιμένουν για αρκετές εβδομάδες.
Ενδέχεται επίσης να αυξηθεί ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό τις μέρες αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύει μία (ακόμα) μελέτη. Την εκπόνησαν γιατροί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία για τα καρδιαγγειακά επεισόδια τις ημέρες μετά από την αλλαγή της ώρας. Τα δεδομένα αφορούσαν 74.722 ασθενείς που έπαθαν καρδιαγγειακό επεισόδιο τις δύο εβδομάδες πριν και μετά από την αλλαγή της ώρας.
Όπως διαπίστωσαν, η αλλαγή της ώρας την άνοιξη συνοδεύεται την επομένη εβδομάδα με αύξηση κατά 3% στα καρδιαγγειακά επεισόδια τη Δευτέρα και κατά 4% την Παρασκευή.
Η διαφορά είναι μικρή, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes. Ωστόσο για τον άνθρωπο που θα πάθει π.χ. το έμφραγμα, είναι τεράστια.
Αντίστοιχα, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) αναφέρει πως τις δύο ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας αυξάνεται κατά 8% ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Και τα τροχαία ατυχήματα
Έχει επίσης βρεθεί ότι την εβδομάδα μετά την αλλαγή αυξάνονται κατά 6% τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Ο κίνδυνος είναι μέγιστος τις πρωινές ώρες, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στον μειωμένο ύπνο, δεδομένου ότι τα ρολόγια γυρνούν μία ώρα μπροστά. Ρόλο παίζει και το μειωμένο φως της ημέρας, που αναγκάζει τους εργαζομένους να οδηγούν στο ημίφως.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν και μοιάζει ασήμαντη, η μετάβαση στη νέα ώρα διαταράσσει το σύστημα ύπνου-αφύπνισης του οργανισμού. Η διαταραχή του ύπνου σημαίνει πως πολλοί από εμάς δεν χάνουν απλώς μία ώρα από τον ύπνο τους, αλλά ενδεχομένως περισσότερο.
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά και την άλλη μέρα νιώθουμε υπνηλία. Επηρεάζεται επίσης αρνητικά ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση, οι ορμόνες του στρες και ο μεταβολισμός.
Όλες αυτές οι αλλαγές είναι υπεραρκετές για να αυξηθεί ο κίνδυνος τροχαίου ή καρδιαγγειακού επεισοδίου. Ο κίνδυνος για την καρδιά είναι μεγαλύτερος για όσους ήδη έχουν καρδιοπάθεια ή άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (π.χ. υπέρταση), αναφέρει η εκπρόσωπος της ΑΗΑ Dr. Maria Delgado-Lelievre, επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Πώς να προστατευθείτε
Για να μειώσετε τους κινδύνους αυτούς, η ΑΗΑ συνιστά να αρχίσετε από τώρα να βγαίνετε έξω για να εκτίθεστε όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυσικό φως του ήλιου. Αυτό θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να προσαρμοσθεί στην επερχόμενη αλλαγή της ώρας.
Καλό είναι επίσης να αρχίσετε από σήμερα να μπαίνετε λίγο πιο νωρίς για ύπνο. Θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει πιο ξεκούραστος τα νέα δεδομένα.
Αν παρ’ όλα αυτά νιώθετε υπνηλία τις ημέρες μετά την αλλαγή, μην προσπαθήσετε να την καταπολεμήσετε με άφθονη καφεΐνη. Ένα-δύο καφέδες την ημέρα είναι αρκετοί, διότι η πολλή καφεΐνη δεν είναι ωφέλιμη για την καρδιά.
Ωφέλιμο θα ήταν, τέλος, να προγραμματίσετε (αν είναι εφικτό) τις δουλειές σας (π.χ. το δείπνο, τη γυμναστική) λίγο πιο αργά μέσα στην ημέρα, ώστε να λάβει ο οργανισμός σας το μήνυμα πώς πρέπει να προσαρμοστεί.
Φωτογραφία: iStock