Αλλεργίες το καλοκαίρι: Τι να προσέχετε σε σπίτι και ξενοδοχείο – Το μυστικό με τα αντιισταμινικά
Οι αιτίες που προκαλούν έξαρση στις αλλεργίες σας μπορεί να κρύβονται σε πολλά απροσδόκητα σημεία στο σπίτι σας, ή στο ξενοδοχείο που θα πάτε διακοπές. Είναι, επομένως, σώφρον για όποιον έχει αλλεργίες να γνωρίζει ποια σημεία είναι αυτά και τι μπορεί να κάνει για να προστατευθεί.
Αλλεργίες: Τι να προσέχετε στο σπίτι
Ακαταστασία = σκόνη
Ένα ακατάστατο περιβάλλον, όπου συσσωρεύονται παλιά περιοδικά, χαρτιά, εφημερίδες, ακόμα και άπλυτα ρούχα, αποτελεί έναν μικρό “παράδεισο” για τα ακάρεα της σκόνης, την μούχλα και τα τρωκτικά. Ανακυκλώστε κάθε τι παλιό εβδομαδιαία και κρατήστε τους κάδους των απορριμάτων όσο πιο μακριά από το σπίτι μπορείτε.
Χαλιά και μοκέτες φιλοξενούν ακάρεα σκόνης
Τα ακάρεα της σκόνης και άλλοι μικροοργανισμοί από το τρίχωμα των κατοικιδίων σας συσσωρεύονται σε χαλιά και μοκέτες. Έτσι, πρέπει να καθαρίζετε πολύ τακτικά με σκούπα, η οποία μάλιστα να είναι εφοδιασμένη και με ένα υψηλής αποδοτικότητας φίλτρο σωματιδίων αέρα για να παγιδεύει τα μικροσκοπικά σωματίδια.
Κλινοσκεπάσματα
Εξαφανίστε τα ακάρεα που ζουν στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας με το να τα αλλάζετε και να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στους 60+ βαθμούς Κελσίου στο πλυντήριο. Ορισμένα πλυντήρια, δε, διαθέτουν και ειδικό πρόγραμμα για την απομάκρυνση αλλεργιογόνων ουσιών.
Μπάνιο
Η υγρασία στο μπάνιο ή στους τοίχους των υπόγειων συμβάλλει στην δημιουργία μούχλας. Καθαρίστε καλά πατώματα και τοίχους σε δωμάτια με αυξημένη υγρασία με ένα διάλυμα χλωρίνης (1 καπάκι σε 1 λίτρο H2O) για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μυκητών.
Ψίχουλα στην κουζίνα
Ψίχουλα και τα διάφορα άλλα μικρά και “αμελητέα” πολλές φορές σκουπιδάκια αποτελούν δέλεαρ για τρωκτικά και κατσαρίδες, και τα περιττώματά αυτών των οργανισμών επιδεινώνουν τις αλλεργίες σας. Κρατήστε το χώρο σας καθαρό.
Όταν ανοίγετε τα παράθυρα, επιτρέπετε στα εξωτερικά αλλεργιογόνα να εισέλθουν στο σπίτι
Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά, τουλάχιστον κατά τις ώρες που η γύρη στην εξωτερική ατμόσφαιρα είναι στο μέγιστο επίπεδο συγκέντρωσης, δηλαδή μεταξύ τις 10 το πρωί και τις 3 το απόγευμα. Επίσης, φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα των μονάδων κλιματισμού (air condition) επειδή εκεί συσσωρεύονται πολλά αλλεργιογόνα.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να κρατήσουν μούχλα
Οι γλάστρες με φυτά σας μπορεί να κρατήσουν αλλεργιογόνες ουσίες και μούχλα στα φύλλα τους. Αφαιρέστε τα τυχόν μουχλιασμένα φύλλα αμέσως και μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει στο δίσκο κάτω από τις γλάστρες, όταν τις ποτίζετε.
Διαβάστε επίσης: Αλλεργίες: Τα λάθη που κάνετε και τις επιδεινώνετε
Αλλεργίες: Τι να προσέχετε στο ξενοδοχείο
- Πάρτε μαζί σας τη δική σας υποαλλεργική μαξιλαροθήκη και φυσικά το όποιο φάρμακο χρησιμοποιείτε για τις αλλεργίες σας. Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα με τα καθαριστικά, πάρτε και τα δικά σας σεντόνια.
- Στο ταξίδι στο αυτοκίνητο κλείστε τα παράθυρα και τους αεραγωγούς που φέρνουν αέρα απ’ έξω και γυρίστε το σύστημα στην ανακύκλωση αέρα της καμπίνας των επιβατών.
- Πριν το ταξίδι βάλτε την ηλεκτρική σκούπα και μαζέψτε την σκόνη από τα καθίσματα του αυτοκινήτου.
- Όταν κάνετε κράτηση για δωμάτιο, ζητήστε κάποιο στο οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα. Ο καπνός από τους εκατοντάδες προηγούμενους επισκέπτες “ποτίζει” τον χώρο και προκαλεί εξάρσεις στις αλλεργίες σας.
- Το ίδιο ισχύει και για ξενοδοχεία που δέχονται και κατοικίδια ζώα. Ζητήστε ένα δωμάτιο στο οποίο δεν έχει μπει κατοικίδιο ζώο τις τελευταίες 30 ημέρες.
- Επίσης, αν μένετε σε μεγάλο ξενοδοχείο, ζητήστε ένα δωμάτιο σε όσο πιο υψηλό όροφο γίνεται, εκεί όπου η μούχλα είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί.
- Αποφύγετε τα δωμάτια που είναι δίπλα σε πισίνες, επειδή σε αυτά αναπτύσσεται η περισσότερη μούχλα στους τοίχους.
- Ζητήστε από το προσωπικό του ξενοδοχείου, όταν θα καθαρίσει το δωμάτιό σας, να αποφύγει την χρήση τυχόν αρωματικών σπρέι χώρου.
- Τέλος, αν η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο σας μοιάζει πολύ ξηρή, ανοίξτε το καυτό νερό στο ντους και αφήστε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή, ώστε οι υδρατμοί να εξαπλωθούν όσο είναι δυνατόν και στους υπόλοιπους χώρους.
Αλλεργίες: Τι να προσέχετε με τα αντιισταμινικά
Τα αντιισταμινικά είναι γενικώς πιο αποτελεσματικά, όταν λαμβάνονται τακτικά παρά κατά διαστήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Κατά τους θερινούς μήνες, η ποσότητα γύρης είναι γενικά υψηλότερη, άρα και η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι σε καθημερινή βάση.
Τα αντιισταμινικά φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, της φαγούρας και για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να βοηθήσουν τη μείωση του αισθήματος αδιαθεσίας, ναυτίας, ή εμετού. Επίσης, δρουν άμεσα στην θεραπεία μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που προκαλεί αναφυλαξία.
Οι παρενέργειες που συναντάμε συχνότερα είναι ήσσονος σημασίας.
Ένα αντιισταμινικό δισκίο συνήθως αρχίζει να δρα μέσα σε 30 λεπτά. Η αποτελεσματικότητα του κορυφώνεται μέσα σε 1-2 ώρες.
Λαμβάνοντας αντιισταμινικά τακτικά θα κρατήσει τα συμπτώματά υπό έλεγχο. Η διάρκεια επίσης, της αγωγής θα εξαρτηθεί από τη επιμονή των συμπτωμάτων και βέβαια από τους ερεθιστικούς παράγοντες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν αντιισταμινικά με ασφάλεια. Τα αντιισταμινικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα με μια σπάνια μεταβολική διαταραχή που λέγεται οξεία πορφυρία. Επιπλέον, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με προβλήματα στο συκώτι ή τα νεφρά ή για εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Μπορούν επίσης να μην είναι κατάλληλα για άτομα με αυξημένη πίεση στο μάτι.
Σε κάθε περίπτωση είναι σώφρον να παίρνετε τη γνώμη του γιατρού σας, προτού πάρετε οποιδήποτε φάρμακο και το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα αντιισταμινικά.
Πηγές: http://www.nhs.uk, http://health.usnews.com, http://www.webmd.com, http://www.health.com