Εγκρίθηκε το πρώτο σπρέι αδρεναλίνης για το αλλεργικό σοκ

  • Ρούλα Τσουλέα
αδρεναλίνη
Το φάρμακο θα μπορεί να λαμβάνεται αντί για τις καθιερωμένες ενέσεις. Η έγκριση έγινε στις ΗΠΑ. Τι γίνεται στην ΕΕ.

Την πρώτη αδρεναλίνη (επινεφρίνη) για το αλλεργικό σοκ που λαμβάνεται με εισπνοή και όχι με ένεση, ενέκρινε ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε το σπρέι neffy για την επείγουσα θεραπεία των αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένου του αναφυλακτικού ή αλλεργικού σοκ. Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες που ζυγίζουν τουλάχιστον 30 κιλά.

Για την εισπνεόμενη αδρεναλίνη είχε εκδώσει στα τέλη Ιουνίου θετική γνωμοδότηση και η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Εκκρεμεί όμως η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή εκδίδεται εντός διμήνου από τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ.

Το αλλεργικό σοκ είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Πολλοί ασθενείς, όμως, ιδίως παιδιά, μπορεί να καθυστερούν ή να αποφεύγουν τις υπάρχουσες ενέσεις αδρεναλίνης επειδή φοβούνται τις βελόνες, δήλωσε η Dr. Kelly Stone, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τομέος Πνευμονολογίας, Αλλεργιών & Επείγουσας Φροντίδας στο Κέντρο Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων (CDER) της FDA.

Η νέα αδρεναλίνη μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, αφού δεν εμπεριέχει ένεση, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα Αλλεργικό σοκ: Έρχεται η πρώτη αδρεναλίνη που λαμβάνεται με εισπνοή και όχι με ένεση

Πως λαμβάνεται

Όπως εξηγεί η FDA, η έγκριση του σπρέι αδρεναλίνης βασίστηκε σε μελέτη με 175 ενήλικες εθελοντές χωρίς αλλεργίες. Οι επιστήμονες μέτρησαν τις συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο αίμα τους, μετά την χρήση είτε του σπρέι είτε των κλασικών ενέσεων αδρεναλίνης, διαπιστώνοντας ότι είναι εφάμιλλες.

Επιπλέον, η εισπνεόμενη αδρεναλίνη προκαλούσε παρόμοιες αυξήσεις με τις ενέσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν κρίσιμες επιδράσεις στη θεραπεία του αναφυλακτικού σοκ.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες σε παιδιά που ζύγιζαν πάνω από 30 κιλά, προσθέτει η FDA.

Η εισπνεόμενη αδρεναλίνη χορηγείται με μία δόση στον έναν μυκτήρα (ρουθούνι). Όπως όμως ισχύει με τις ενέσεις αδρεναλίνης, μπορεί να χορηγηθεί και δεύτερη δόση του σπρέι στον ίδιο μυκτήρα, εάν δεν υπάρξει βελτίωση στα συμπτώματα ή αυτά επιδεινωθούν.

Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες

Η εισπνεόμενη αδρεναλίνη θα διατεθεί με προειδοποίηση ότι ορισμένες ρινικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφησή της. Τέτοιες παθήσεις είναι:

  • Οι πολύποδες της μύτης
  • Το ιστορικό εγχείρησης στη μύτη

Οι ασθενείς με αυτές τις διαταραχές πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, διότι μπορεί να χρειάζονται ενέσιμη αδρεναλίνη.

Το σπρέι αδρεναλίνης θα περιλαμβάνει επίσης προειδοποιήσεις και προφυλάξεις για χρήση στους πάσχοντες από ορισμένα υποκείμενα νοσήματα και αλλεργικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τα θειώδη.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες του σπρέι, οι πιο συχνές ήταν ερεθισμός του λαιμού, «μυρμήγκιασμα» στη μύτη, πονοκέφαλος, ρινικός ερεθισμός και κνησμός κ.λπ.

Φωτογραφία: iStock