«Άλμα προόδου»: Τροποποίησαν το DNA των κυττάρων σε 16 ασθενείς για να θεραπεύσουν τον καρκίνο τους
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως χρησιμοποίησαν με επιτυχία μία εξελιγμένη τεχνική επεξεργασίας του DNA, για να ενισχύσουν τους φυσικούς μηχανισμούς με τους οποίους ο ανθρώπινος οργανισμός καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Με τη βοήθεια της τεχνικής αυτής, που λέγεται CRISPR, οι επιστήμονες τροποποίησαν ανοσοποιητικά κύτταρα που είχαν λάβει από 16 ασθενείς με ανίατους καρκίνους. Ύστερα, τα ενέχυσαν πίσω στον οργανισμό τους με την ελπίδα ότι θα επιτεθούν και θα καταστρέψουν τους όγκους τους.
Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουν, αν η μέθοδός τους απέφερε τα προσδοκώμενα. Ωστόσο ένα μήνα μετά την έγχυση, η νόσος πέντε εκ των ασθενών έχει σταθεροποιηθεί.
Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίσθηκε ως «άλμα προόδου» από τους ειδικούς. Αποτελεί επίσης την επιτομή της εξατομικευμένης Ιατρικής, καθώς με τη μέθοδο αυτή δημιουργήθηκε μία θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Και αυτό, διότι η γενετική τροποποίηση έγινε με τρόπο ώστε να επιτίθεται στα αδύναμα σημεία κάθε όγκου ξεχωριστά.
Έως πρότινος, η τεχνολογία CRISPR είχε χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε ανθρώπους για να αφαιρέσει συγκεκριμένα γονίδια που εμπόδιζαν την επίθεση του ανοσοποιητικού στα καρκινικά κύτταρα. Στη νέα μελέτη, όμως, όχι μόνο αφαιρέθηκαν γονίδια, αλλά προστέθηκαν νέα. Τα νέα γονίδια προγραμματίζουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα να καταπολεμούν τον καρκίνο που ήδη έχει αναπτυχθεί.
«Αυτό αποτελεί άλμα προόδου προς την ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Antoni Ribas, καθηγητής Ιατρικής, Χειρουργικής και Μοριακής & Ιατρικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, έλαβαν δείγματα αίματος και καρκινικού ιστού από 16 ασθενείς με καρκίνο:
- Του παχέος εντέρου
- Του μαστού
- Του πνεύμονα
Οι όγκοι των ασθενών αυτών δεν είχαν ανταποκριθεί στις συμβατικές θεραπείες στις οποίες είχαν υποβληθεί.
Οι ερευνητές απομόνωσαν από το αίμα των ασθενών τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού και ξεχώρισαν όσα μπορούσαν να ανιχνεύουν τον καρκίνο απ’ όσα δεν μπορούσαν. Η ανίχνευση του καρκίνου γίνεται με τη βοήθεια ειδικών πρωτεϊνικών υποδοχέων.
Ύστερα, τροποποίησαν γενετικά τα Τ-κύτταρα που δεν ανίχνευαν τον καρκίνο, ώστε να αποκτήσουν και αυτά αντικαρκινικούς υποδοχείς. Τέλος, ενέχυσαν τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα πίσω στο αίμα των ασθενών.
Τα ευρήματα
Η μελέτη ήταν σχεδιασμένη να ελέγξει την ασφάλεια της τεχνολογίας. Όπως έδειξε, τα τροποποιημένα κύτταρα όντως εντόπιζαν τους όγκους.
Ο καρκίνος εξακολούθησε να εξελίσσεται σε 11 από τους ασθενείς, ενώ σταθεροποιήθηκε σε πέντε. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί η ακριβής δόση τροποποιημένων κυττάρων που χρειάζονται οι ασθενείς και η αποτελεσματικότητά της.
«Η νέα έρευνα αποτελεί μία εκπληκτική δουλειά. Αναμφισβήτητα είναι μία από τις πιο προχωρημένες στον συγκεκριμένο τομέα», σχολίασε ο Dr. Manel Juan, διευθυντής του Τομέος Ανοσολογίας στο Νοσοκομείο Sant Joan de Déu, της Βαρκελώνης. «Ανοίγει τον δρόμο για χρήση αυτής της εξατομικευμένης προσέγγισης σε πολλές μορφές καρκίνου και ίσως άλλες παθήσεις».
Φωτογραφία: iStock