Iatropedia

ALS: Νέα εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση με ακρίβεια 98%

Close-up of a doctor hand looking at blood sample test tube in a machine. Cropped shot of unrecognizable scientist hands wearing protective gloves working in a testing laboratory.

Το ALS, η πιο κοινή μορφή νόσου των κινητικών νευρώνων, μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να διαγνωστεί.

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση της θανατηφόρας νόσου των νεύρων, της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης (ALS), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εάν το νέο τεστ λάβει έγκριση, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ξεκινήσουν θεραπεία που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου νωρίτερα από ό,τι θα κατάφερναν με τα διαθέσιμα εργαλεία διάγνωσης, λένε οι ερευνητές.

Η εξέταση λειτουργεί ανιχνεύοντας οκτώ μικρά μόρια γνωστά ως microRNAs, τα οποία βοηθούν στο να δουν οι επιστήμονες ποια γονίδια είναι ενεργοποιημένα και πόσο ενεργά είναι. Αυτά τα οκτώ μόρια βρίσκονται μέσα σε μικροσκοπικές ενώσεις που απελευθερώνονται στο αίμα από κύτταρα του νευρικού συστήματος σε ασθενείς με ALS. Λειτουργούν σαν «δακτυλικό αποτύπωμα» της νόσου που μπορεί στη συνέχεια να ανιχνευθεί στο αίμα.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Communications, το τεστ ήταν 98% ακριβές στη διάκριση μεταξύ δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν από 119 άτομα με διαγνωσμένη ALS και δειγμάτων από 150 άτομα χωρίς τη νόσο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το τεστ μπορεί να διαφοροποιήσει με ακρίβεια τα άτομα με ALS από αυτά με άλλες νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, επομένως θα χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις.

Τα άτομα με ALS – την πιο κοινή μορφή νόσου των κινητικών νευρώνων – αντιμετωπίζουν προβλήματα με το περπάτημα, την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή, τα οποία χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και είναι τελικά θανατηφόρα. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η φυσιοθεραπεία και άλλες μέθοδοι μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο αυτών των συμπτωμάτων.

Οι γιατροί γενικά διαγιγνώσκουν την ALS χρησιμοποιώντας αξιολογήσεις συμπτωμάτων, τεστ που μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων και σαρώσεις εγκεφάλου.

Φωτογραφία iStock