Τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν ελέγξει την υψηλή αρτηριακή πίεσή τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, δείχνει νέα έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι «η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Matthew Lennon, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.
Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, δείχνουν ότι η πίεση, καθώς ο άνθρωπος γερνάει, συνεχίζει να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Σε προηγούμενες έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, ωστόσο μένει να αποδειχθεί και η συσχέτιση με το Αλτσχάιμερ.
Δείτε επίσης: Μπορεί το ιχθυέλαιο να προλάβει το Αλτσχάιμερ;
Τι έδειξε η έρευνα
Η νέα αυτή έρευνα διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση δεδομένων σε περισσότερα από 31.000 άτομα που είχαν συμμετάσχει σε 14 μελέτες που μέτρησαν τη γνωστική αλλαγή και τη διάγνωση της άνοιας με την πάροδο του χρόνου.
Συνολικά διαγνώστηκαν 1.415 περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ σε μια παρακολούθηση με μέση διάρκεια τα τέσσερα χρόνια.
Συνολικά, το 9% των συμμετεχόντων βρέθηκε ότι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση την οποία δεν είχαν θεραπεύσει, λένε οι ερευνητές. Το 51% έπαιρνε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το 36% δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπεία είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ, διαπίστωσε η ερευνητικά ομάδα, σε σύγκριση με τα πιο υγιή άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν 42% υψηλότερο κίνδυνο και σε σύγκριση με τα άτομα που έπαιρναν ήδη κάποιο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.
«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού και εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Ωστόσο μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου για αυτές τις ασθένειες», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής.
Δείτε επίσης: Ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών διαταραχών το μαγνήσιο
Φωτογραφία iStock