Αλτσχάιμερ: Δύο ασθενείς νίκησαν την ασθένεια, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους
Δύο πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν την εξέλιξή της ή την αντέστρεψαν, κάνοντας ριζικές, αν και απλές, αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Οι δύο ασθενείς μίλησαν στο ντοκιμαντέρ The Last Alzheimer’s Patient του CNN, περιγράφοντας πως νιώθουν με όσα κατάφεραν μέχρι στιγμής.
Η πρώτη ασθενής λέγεται Cici Zerbe. Υποστηρίζει ότι παρουσίασε «υποστροφή» των συμπτωμάτων της όταν εντάχθηκε σε μελέτη του Ερευνητικού Ιδρύματος Προληπτικής Ιατρικής (PMRI) στην οποία εξετάζονται εντατικές αλλαγές του τρόπου ζωής σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή ή αρχικού σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ. Οι αλλαγές που έκανε η κυρία Zerbe ήταν:
- Ακολούθηση διατροφής βασισμένης σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα
- Συστηματική γυμναστική
- Συμμετοχή σε ομάδα στήριξης
- Γιόγκα
- Διαλογισμός
Η ασθενής αναφέρει πως είναι πολύ καλύτερα από τότε που άρχισε τον νέο τρόπο ζωής. Όπως εξηγεί, οι παράγοντες που συνέβαλλαν στην «υποστροφή» των συμπτωμάτων της ήταν κυρίως ο διαλογισμός, η νέα διατροφή και η άσκηση. Όπως λέει, πριν ενταχθεί στη μελέτη το αγαπημένο της φαγητό ήταν οι μοσχαρίσιες κοτολέτες. Εδώ και πέντε χρόνια, όμως, δεν έχει φάει ούτε μία.
Τα ευρήματα της μελέτης θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουνίου 2024 της ιατρικής επιθεώρησης Alzheimer’s Research & Therapy.
Και σε ασθενή με κληρονομικότητα
Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας 55χρονος επιχειρηματίας που λέγεται Simon Nicholls. Φέρει δύο κόπιες από το γονίδιο APOE4 που είναι γνωστό ότι προκαλεί νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο παρουσίασε εκπληκτική βελτίωση της κατάστασής του όταν άλλαξε άρδην τον τρόπο ζωής του, αναφέρει το CNN.
«Μέσα σε μόλις 14 μήνες είχαν εξαφανιστεί από το αίμα του οι χαρακτηριστικοί βιοδείκτες που υποδηλώνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο προληπτικός νευρολόγος Dr. Richard Isaacson, διευθυντής Ερεύνης στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νόσων (IND) της Φλόριντα.
Ο κ. Nicholls απέτρεψε τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω αλλαγών που του συνέστησε ο Dr. Isaacson. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:
- Προσεγμένη διατροφή
- Καθημερινή γυμναστική
- Μείωση του στρες
- Βελτίωση του ύπνου
Λαμβάνει επίσης μερικά προσεκτικά επιλεγμένα διατροφικά συμπληρώματα και φάρμακα που του χορήγησε ο καρδιολόγος του.
Αρχικά ο κ. Nicholls πήρε φάρμακο για τον διαβήτη που ρυθμίζει και το σωματικό βάρος. Ταυτοχρόνως άρχισε εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής. Τρεις φορές την εβδομάδα κάνει ασκήσεις με βάρη για μία ώρα τη φορά. Κάθε πρωί εξάλλου περπατάει με γρήγορο βήμα ή κάνει τζόκινγκ ή ποδηλασία για 45-60 λεπτά.
Ταυτοχρόνως αφαίρεσε από τη διατροφή του τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά, το αλκοόλ και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Πλέον ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής με άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως η μεσογειακή διατροφή.
Εκπληκτικά αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες του. Μέσα σε εννέα εβδομάδες ο κ. Nicholls είχε μεταμορφωθεί. Έχασε σχεδόν 10 κιλά, εκ των οποίων το 80% ήταν σωματικό λίπος.
Επιπλέον, αυξήθηκε σημαντικά η μυϊκή μάζα του και μειώθηκε κατακόρυφα το σάκχαρο στο αίμα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η πορεία που είχε προς τον διαβήτη (ήταν ήδη προδιαβητικός). Έθεσε επίσης υπό έλεγχο την χοληστερόλη στο αίμα του.
Ο Dr. Isaacson του συνέστησε επίσης να βελτιώσει την υγιεινή, τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου του. Άρχισε να τηρεί συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, που τελικά ήταν αυτό που τον βοήθησε να βελτιώσει και την ποιότητά του.
Ο Dr. Isaacson τονίζει πως αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «υποστροφή» όσον αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ που ήδη είχε αρχίσει να εκδηλώνει ο κ. Nicholls. Παραδέχεται όμως πως βλέπει εκπληκτικά αποτελέσματα σε αυτόν και σε άλλους ασθενείς.
«Δεν χρησιμοποιώ τον όρο «υποστροφή». Δεν ξέρω καν τι μπορεί να σημαίνει σε έναν τομέα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», λέει. «Τα αποτελέσματα που βλέπουμε όμως είναι εκπληκτικά».
Από το 2013
Όπως εξηγεί, δεν αναπτύσσουν όλοι οι ασθενείς με δύο κόπιες του γονιδίου APOE4 τη νόσο. εκδηλώνεται όμως στο 95% εξ αυτών, σύμφωνα με προγενέστερη μελέτη. Γι’ αυτό τον λόγο διερευνάται εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές παρεμβάσεις μπορούν να τους προστατεύσουν πριν προκληθεί μεγάλη βλάβη.
Ο Dr. Isaacson μελετά το θέμα ήδη από το 2013. Η έρευνά του έχει ήδη δείξει πως η ταυτόχρονη βελτίωση πολλών παραμέτρων στον τρόπο ζωής μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές δεξιότητες, ιδίως στις γυναίκες.
Σήμερα, επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο πραγματοποιούν ανάλογες μελέτες. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Μένει να εξακριβωθεί πόσοι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν και για πόσο καιρό.
Φωτογραφία: iStock