Αλτσχάιμερ: Εντόπισαν το “σημείο μηδέν” της νόσου στον εγκέφαλο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρώτο σημείο στον εγκέφαλο που πλήττει η νόσος του Αλτσχάιμερ ονομάζεται coeruleus. Αυτό συμβαίνει επειδή η δουλειά του εν λόγω σημείου στον εγκέφαλο είναι να ρυθμίζει τη δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων σε αυτόν, καθώς και τις διασυνδέσεις σε ολόκληρο το όργανο.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει, ότι τόσο η γνωστική, όσο και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να περιορίσουν ή και να αποτρέψουν εντελώς την συσσώρευση λιπών και πρωτεϊνών, οι οποίες που διαταράσσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης σε άτομα με ασθένειες γνωστικής εξασθένησης (πχ άνοια).
Για τις ανάγκες της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Cognitive Sciences, οι ερευνητές αξιολόγησαν προηγούμενες επιμέρους μελέτες για τη γνωστική γήρανση και την ανάπτυξη συναφών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Διαπίστωσαν ότι το σημείο coeruleus, ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου που απελευθερώνει νορεπινεφρίνη (ένα νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της προσοχής, της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας), είναι μεταξύ των πρώτων τμημάτων του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην τοποθεσία του στον εγκέφαλο και στις νευρωνικές διασυνδέσεις που ξεκινούν από εκεί και διαχέονται σε όλο τον εγκέφαλο. Αυτό το γεγονός καθιστά το σημείο coeruleus πιο επιρρεπές σε τοξίνες και μολύνσεις σε άλλα μέρη του οργάνου.
Στην εικόνα, με μπλε χρώμα, βλέπετε το σημείο coeruleus στον εγκέφαλο, που πλήττεται πρώτο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η εξάπλωση (και συσσώρευση) πρωτεϊνών στον εγκέφαλο είναι γνωστό πως αποτελεί σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί από την πρώιμη κιόλας ενήλικη ζωή. Αν και ως φαινόμενο αυτό καταγράφεται σε πολλούς ανθρώπους, μόνο ένα ποσοστό αυτών καταλήγει να εκδηλώσει την ασθένεια.
Έρευνες με ποντίκια έχουν δείξει ότι η νορεπινεφρίνη μπορεί να προστατεύσει τους νευρώνες από τη φλεγμονή και την υπερβολική διέγερση που συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό, με τη σειρά του, κάνεις τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η αύξηση της νορεπινεφρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ασθένειας.