Iatropedia

Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον: Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης των δύο νόσων

Senior Woman Looking Through The Window

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες.

Άτομα με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους αποθηκευμένου στην κοιλιά ή στα χέρια μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στη μελέτη συμμετείχαν 412.691 άτομα με μέση ηλικία τα 56 χρόνια και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης έγιναν μετρήσεις για τη σύσταση του σώματος, όπως μετρήσεις μέσης και ισχίου, δύναμη λαβής, οστική πυκνότητα, λίπος και άλιπη μάζα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 8.224 άτομα ανέπτυξαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Όπως διαπιστώθηκε και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ποσοστό των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το ποτό και ο διαβήτης, τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με άτομα με χαμηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά. Όσοι είχαν υψηλά επίπεδα λίπους στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις ασθένειες από εκείνους με χαμηλά επίπεδα.

Δείτε επίσης: Νόσος Πάρκινσον: Υπεριπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης σε άτομα που έχουν άγχος

Επίσης, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

«Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων προληπτικών εργαλείων», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών των ανθρώπων βελτιώνοντας τη σύσταση του σώματός τους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους του κορμού και των χεριών, ενώ προάγουν την υγιή μυϊκή ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τον γενικό έλεγχο του βάρους», προσθέτει.

Δείτε επίσης: Αλτσχάιμερ: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της καφεϊνης ως θεραπεία για τη νόσο

Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία iStock