Αλτσχάιμερ: Τι δείχνει η οσμή των ούρων σας – Μεγάλη έρευνα
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι διαπιστώσεις της νέας μελέτης για το Αλτσχάιμερ θα οδηγήσουν σε μια μη επεμβατική εξέταση ούρων που θα εντοπίζει την καταστροφική αυτή νόσο του εγκεφάλου προτού να κάνει μεγάλη ζημιά.
Ο δρ Bruce Kimball, εκ των επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, ανέφερε ότι μέχρι πρότινος οι έρευνες επικεντρώνονταν στην οσμή του σώματος γενικότερα, όταν αυτή προέρχεται από παράγοντες που ξεκινούν εκτός του σώματος, όπως ιοί και εμβόλια.
Και διευκρινίζει: “Τώρα έχουμε απόδειξη ότι η ‘υπογραφή’ ορισμένων οσμών μπορεί να μεταβάλλεται από αλλαγές στην εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να έχει συνέπειες και για άλλες νευρολογικές ασθένειες”.
Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να σταματάει ή να αντιστρέφει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, η πρώιμη, ακριβής διάγνωση της νόσου παρέχει σε γιατρούς και ασθενείς τον χρόνο να βρουν μια θεραπεία που να προσφέρει την καλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα κάποιο οριστικό διαγνωστικό τεστ για αυτή την πιο κοινή μορφή άνοιας, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι η αυξημένη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο.
Πώς στην έρευνα με τα ποντίκια, εκείνα με Αλτσχάιμερ είχαν σαφώς διαφορετική υπογραφή οσμής ούρων
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις ποντικιών τα οποία εκτρέφονται ειδικά για να αναπτύξουν αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο, παρόμοιες με εκείνες που επηρεάζουν τον άνθρωπο. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές εισάγουν ανθρώπινα γονίδια στο γονιδίωμα των ποντικιών και στη συνέχεια, ενεργοποιούν αυτά τα γονίδια με ειδικές φαρμακευτικές ουσίες. Τα γονίδια επιφέρουν μεταλλάξεις που κάνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου των ποντικών να παράγουν υπερβολικές ποσότητες πρόδρομης πρωτεΐνης του αμυλοειδούς.
Η περίσσεια αυτής της πρωτεΐνης αμυλοειδούς σχηματίζει πλάκες που φράζουν ουσιαστικά τον εγκέφαλο στα ποντίκια με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που συμβαίνει στους ανθρώπους με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια αναπτύσσουν παρόμοια συμπτώματα συμπεριφοράς και ψυχικής φθοράς. Αυτοί οι τύποι των ποντικών είναι γνωστοί ως “ποντίκια ΑΡΡ”.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές “ποικιλίες” ποντικών APP. Εφαρμόζοντας συμπεριφορικές και χημικές αναλύσεις διαπίστωσαν ότι κάθε “ποικιλία” των ποντικιών ΑΡΡ είχε διαφορετικές υπογραφές οσμής ούρων, οι οποίες ήταν σαφώς διαφορετικές από εκείνες των υγιών ποντικών.
Οι διαφορές αυτές δεν οφείλονταν σε διαφορετικές χημικές ενώσεις, αλλά σε διαφορές στις συγκεντρώσεις των ίδιων ενώσεων. Οι διαφορές στην οσμή των ούρων δεν διέφεραν πολύ με την ηλικία και εντοπίστηκαν πολύ πριν ανιχνευθούν οι πρώτες συσσωρεύσεις αμυλοειδούς πλάκας στους εγκεφάλους των ποντικών ΑΡΡ, λένε οι ερευνητές.
Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάρτιση ενός τεστ οσμής ούρων, το οποίο θα προβλέπει πολύ νωρίτερα τα πρώτα στάδια εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον.