Αμβλώσεις: Το 45% δεν είναι ασφαλείς, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Οι αμβλώσεις θεωρούνται μια πολύ ασφαλής γενικότερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 45% των αμβλώσεων παγκοσμίως δεν είναι ασφαλείς.
Αν και είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, η πλειονότητα των κινδύνων που συνδέονται με τις αμβλώσεις μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη φροντίδα.
Σε ενημερωτικό δελτίο για το 2024 που δημοσίευσε ο ΠΟΥ, αναφέρεται ότι το 61% όλων των ανεπιθύμητων κυήσεων καταλήγουν σε έκτρωση.
Αυτό καθιστά τον τερματισμό της εγκυμοσύνης μια βασική υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης, που θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλες τις γυναίκες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν παντού ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνει ότι το 97% όλων των μη ασφαλών αμβλώσεων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και 7 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες είτε μένουν ανάπηρες είτε τραυματίζονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα μη ασφαλών αμβλώσεων.
Ο ΠΟΥ ορίζει την επικίνδυνη άμβλωση ως μια διαδικασία που πραγματοποιείται από άτομα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες ή σε περιβάλλον χωρίς τα απαραίτητα ιατρικά πρότυπα. Ωστόσο, δεν λείπουν οι κίνδυνοι και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.
Για παράδειγμα, σε περιοχές όπου η άμβλωση δεν είναι νόμιμη, όπως σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, και θεωρείται ποινικό αδίκημα, πολλές γυναίκες αναζητούν εναλλακτικές οδούς για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη, παρά τους κινδύνους για την ασφάλεια της υγείας τους.
Χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως βαριά αιμορραγία, σοβαρές λοιμώξεις, ακόμη και ατελής αποβολή. Σε περιοχές όπου οι μη ασφαλείς αμβλώσεις είναι συχνές, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά, με πάνω από 200 θανάτους ανά 100.000 αμβλώσεις.
Που γίνονται οι περισσότερο μη ασφαλείς αμβλώσεις
Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις από το 2010–2014 δείχνουν ότι το 45% όλων των αμβλώσεων δεν είναι ασφαλείς. Από όλες τις επικίνδυνες αμβλώσεις, το ένα τρίτο έγινε κάτω από τις λιγότερο ασφαλείς συνθήκες, δηλαδή από μη εκπαιδευμένα άτομα με επικίνδυνες και επεμβατικές μεθόδους. Πάνω από το ήμισυ όλων αυτών των μη ασφαλών αμβλώσεων σημειώθηκαν στην Ασία, οι περισσότερες από αυτές στη νότια και κεντρική Ασία. Στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, η πλειονότητα (περίπου 3 στις 4) όλων των αμβλώσεων δεν ήταν ασφαλείς. Στην Αφρική, σχεδόν οι μισές από τις αμβλώσεις έγιναν κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες (3) .
Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σε νεαρές γυναίκες
Στην Ελλάδα, οι αμβλώσεις είναι νόμιμες, εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος.
Μετά τις 12 εβδομάδες, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα βιασμού ή διάγνωσης σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου μέχρι και τις 24 εβδομάδες κύησης.
Αν και υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις διαδικασίες άμβλωσης, όπως με κάθε ιατρική διαδικασία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι μικροί και οι περισσότεροι μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν με τη σωστή φροντίδα.
H άμβλωση θεωρείται πολύ ασφαλής διαδικασία όταν πραγματοποιείται μέσω ελεγχόμενης κλινικής. Ωστόσο, καλό θα ήταν να προετοιμάσετε τον εαυτό σας, σωματικά και ψυχολογικά. Οφείλετε να γνωρίζετε τα πάντα για την διαδικασία και για τα βήματα που πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση για να αναρρώσετε με ασφάλεια. Η ψυχολογία παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη την διαδικασία, καθώς η άμβλωση είναι ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα για τις γυναίκες.
Διαβάστε επίσης: Γιόγκα και διατάσεις βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ακράτεια
Φωτογραφία iStock