Iatropedia

Αν ιδρώνετε τη νύχτα μαζί με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να κάνετε άμεσα εξετάσεις αίματος

Όταν κάνει ζέστη είναι λογικό να ζεσταίνεστε και καμιά φορά να ιδρώνετε το βράδυ που κοιμάστε, ειδικά αν δεν έχετε air condition.

Αλλά οι νυχτερινές εφιδρώσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας λόγος για να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν εμφανίσετε υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό και να κάνετε μια εξέταση αίματος.

Η υπερβολική νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι λευχαιμίας!

Οι γιατροί λένε ότι η εφίδρωση τη νύχτα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι λευχαιμίας, ένας καρκίνος των ιστών που σχηματίζουν το αίμα και επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ένα άτομο στα αρχικά στάδια της λευχαιμίας μπορεί να εμφανίσει νυχτερινές εφιδρώσεις καθώς η θερμοκρασία του σώματός του ανεβαίνει σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει λοιμώξεις.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όποιος ιδρώνει τη νύχτα έχει λευχαιμία. Μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γενικής νυχτερινής εφίδρωσης και της εφίδρωσης λόγω λευχαιμίας είναι η ποσότητα του ιδρώτα. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις που σχετίζονται με τη λευχαιμία είναι υπερβολικές, συχνά “προκαλώντας τον ασθενή να ξυπνάει βρεγμένος από ιδρώτα, ακόμη και όταν βρίσκεται σε ένα σχετικά δροσερό δωμάτιο”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να ιδρώνει τόσο έντονα που τα σεντόνια ή τα ρούχα του είναι εμποτισμένα τόσο πολύ από ιδρώτα, ώστε να μην μπορεί να κοιμηθεί.

Λευχαιμία: Άλλα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν εύκολο μελάνιασμα, απώλεια όρεξης και κόπωση

Εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις σας συνοδεύονται από άλλα ενδεικτικά συμπτώματα λευχαιμίας, είναι σώφρον να επισκεφθείτε γιατρό. Μερικά από αυτά τα άλλα αξιοσημείωτα πρώιμα σημάδια λευχαιμίας περιλαμβάνουν:

Ένας συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων σημαίνει ότι ο γιατρός σας πρέπει να εξετάσει το αίμα σας για μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων και ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι δείκτες λευχαιμίας. Μπορεί επίσης να σας εξετάσουν για διογκωμένο σπλήνα ή ήπαρ.

Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί επίσης να συνδεθεί με άγχος, φάρμακα και ορμονικές διαταραχές

Η υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Για γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικίας, πιθανότατα να συνδέεται με την εμμηνόπαυση. Επίσης, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορούν να συνδεθούν με εγκυμοσύνη, άγχος, λοιμώξεις, ορμονικές διαταραχές, ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Μπορούν επίσης να συμβούν λόγω άλλων πραγμάτων που βάζετε στο σώμα σας, όπως φάρμακα ή αλκοόλ. Και μερικές φορές η αιτία της υπερβολικής εφίδρωσης είναι κάτι σχετικά άγνωστο και ακίνδυνο: μια πάθηση που ονομάζεται ιδιοπαθής υπεριδρωσία.

“Βλέπω πολύ συχνά ασθενείς με νυχτερινές εφιδρώσεις”, υποστηρίζει ο Έλληνας δρ. Άρης Ιατρίδης, ειδικός στην ιατρική του ύπνου και πνευμονολόγος στο Piedmont Healthcare. «Η πιο κοινή αιτία νυχτερινής εφίδρωσης είναι η εμμηνόπαυση, αλλά άλλες ασθένειες και φάρμακα μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Σκοπός είναι να προσδιορίσουμε την υποκείμενη αιτία και να την αντιμετωπίσουμε».

Πηγές: https://www.piedmont.org, https://www.medicalnewstoday.com, https://www.leukaemiacare.org.uk, https://my.clevelandclinic.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευχαιμία: Τι ρόλο βρήκαν ότι παίζει το αβοκάντο!

Πώς φαίνεται η λευχαιμία στο δέρμα: Εικόνες από εξανθήματα

Λευχαιμία – λέμφωμα: Σε τι διαφέρουν – Τι πρέπει να ξέρετε

Ιδρώνετε πολύ; Πότε η εφίδρωση είναι παθολογική και πως αντιμετωπίζεται