Αν νιώθετε συχνά φαγούρα τα βράδια, κάντε εξετάσεις ήπατος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ήπαρ
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, τα παραπανίσια κιλά και η κατανάλωση ακόμη και λίγου αλκοόλ μπορεί να βλάψουν το ήπαρ (συκώτι) σας.

Και, δυστυχώς, ο μοναδικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν ομαλά με αυτό το ζωτικό όργανο είναι μόνο με τη βοήθεια γιατρού. Αλλά μπορεί να υπάρχει τρόπος να παρατηρήσετε νωρίς εάν κάτι δεν πάει καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν εμφανίσετε ένα κάπως άβολο σύμπτωμα τα βράδια, πρέπει να ελέγξετε το ήπαρ σας το συντομότερο δυνατόν.

Εάν κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ σας, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε φαγούρα τη νύχτα

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κνησμό (φαγούρα) τη νύχτα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ο κνησμός σχετίζεται με την ηπατική νόσο και τείνει να επιδεινώνεται  αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την νοσηλεύτρια και νομικό σύμβουλο νοσοκόμων, Wendie A. Howland, μία από τις δουλειές που κάνει το ήπαρ είναι η διάσπαση και η έκκριση ουσιών που δεν χρειάζεται το σώμα σας μέσω της χολής. «Εάν δεν καταφέρει να το κάνει αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, το επόμενο εκκριτικό όργανο που θα προσπαθήσει να αναλάβει το έργο για να απαλλαγείτε από τα χολικά άλατα είναι το δέρμα«, εξηγεί η Howland. «Αυτό προκαλεί φαγούρα».

Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο δεν τείνει να προκαλεί εξάνθημα και είναι πιο συχνός στις παλάμες και τα πέλματα

Ο κνησμός συνδέεται συνήθως με δερματικές παθήσεις, αλλά σε αντίθεση με τις δερματικές παθήσεις, “γενικά δεν παρατηρείται εξάνθημα, εάν ο κνησμός είναι απόκριση σε ηπατική νόσο”, λέει η δρ. Leann Poston, από την Invigor Medical.

“Ο κνησμός που σχετίζεται με ηπατική νόσο τείνει να επηρεάζει κυρίως τα άκρα, ειδικά τις παλάμες και τα πέλματα. Είναι συνήθως χειρότερος τη νύχτα και επιδεινώνεται από τη ζέστη, από τον εμμηνορροϊκό κύκλο, από την θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, από την εγκυμοσύνη και από την επαφή με μάλλινα ρούχα ή σκεπάσματα”, εξηγεί η ίδια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν παρατηρήσετε κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών παράλληλα με τον κνησμό, χρειάζεστε άμεση ιατρική βοήθεια

Σύμφωνα με την δρ. Poston, μπορεί να είναι δύσκολο να συσχετιστεί από μόνος του ο κνησμός με την ηπατική νόσο, καθώς δεν παρουσιάζουν όλοι όσοι πάσχουν από ηπατική νόσο φαγούρα. Επίσης ο κνησμός θα μπορούσε να είναι το μοναδικό σύμπτωμα ηπατικής νόσου. Αλλά ο δρ. Javeed Siddiqui, από την TeleMed2U, επισημαίνει ότι εάν ο κνησμός συνοδεύεται από κιτρίνισμα της λευκής περιοχής των οφθαλμών ή του δέρματος (ίκτερος) η κατάστασή σας «απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα«.

Ο δρ. Howland λέει ότι άλλα συμπτώματα ηπατικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αιμορραγία
  • μώλωπες
  • μαύρα κόπρανα
  • σκοτεινά ούρα
  • κοιλιακό οίδημα
  • ναυτία
  • έλλειψη όρεξης και
  • κοιλιακό άλγος

Ο κνησμός μπορεί επίσης να προκληθεί από πολλά άλλα πράγματα εκτός από την ηπατική νόσο

Φυσικά, ο κνησμός μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πολλών άλλων μη σοβαρών προβλημάτων και άλλων ασθενειών, όπως νεφρική ανεπάρκεια και ασθένειες αίματος, επισημαίνει η δρ. Poston. Είναι επίσης πιο πιθανό να ενοχληθείτε από την φαγούρα τη νύχτα, επειδή τέτοιου είδους ενοχλητικές αισθήσεις είναι πιο αισθητές όταν το σώμα ηρεμεί και αναπαύεται, λέει ο δρ. Howland.

Αλλά είναι σημαντικό να ελέγξετε οποιοδήποτε είδος ασυνήθιστου κνησμού, ειδικά εάν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Είναι καλύτερο να αξιολογηθεί η αιτία του κνησμού από έναν γιατρό. Αυτό είναι το καλύτερο πρώτο βήμα», εξηγεί ο δρ. Siddiqui. Εάν τυχόν έχετε ηπατική νόσο, η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να περιορίσει τις επιλογές θεραπείας σας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο ήπαρ ή ακόμη και σε θάνατο, πρόσθεσε!

Πηγές: https://www.webmd.com, https://www.healthline.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν κάνετε αυτό στο ντους οι γιατροί λένε να το σταματήσετε άμεσα

Καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού: Τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή ακόμα αν είστε νέοι

Οι στατίνες για την χοληστερίνη συνδέονται με διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικής νόσου! Δείτε για ποιους ισχύει

Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για να προβλέψετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής