Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Norwich, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 42 προηγούμενων άλλων ερευνών και κλινικών δοκιμών για τη σοκολάτα, που αφορούσαν 1.300 άτομα. Συμπέραναν λοιπόν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα ή κακάο, για ένα χρονικό διάστημα εβδομάδων ή μηνών, εμφανίζουν μείωση στην αρτηριακή τους πίεση, αλλά και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Δύο παράγοντες δηλαδή που δρουν προστατευτικά για την καρδιά μας.
Όμως τα οφέλη της σοκολάτας δεν σταματούν εδώ. Όσοι τρώνε σοκολάτα (επαναλαμβάνουμε με ,μέτρο) εμφανίζουν μικρή πτώση στο πεδίο της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, και που όταν αυξάνεται, μεγαλώνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ο τομέας που θέλουν να επικεντρωθούν τώρα οι ερευνητές αφορά στη σχέση της σοκολάτας με το έμφραγμα και τα εγκεφαλικά.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χούπερ: «το μήνυμα μου είναι να προτιμήσετε τη μαύρη σοκολάτα από το να φάτε άλλα γλυκίσματα. Είναι εξίσου απολαυστικό αλλά και ωφέλιμο. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω ακόμη, είναι να συστήσω σοκολάτα ή κακάο για τη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου. Είναι πολύ νωρίς ακόμη.»
Οι ειδικοί αφού επισημαίνουν τα οφέλη της «καφέ θεάς», δεν παραλείπουν να τονίσουν και τις παρενέργειες της. Μια από αυτές είναι και η αύξηση των θερμίδων που λαμβάνουμε καταναλώνοντας σοκολάτα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο του βάρους μας. Τελικά το ερώτημα είναι: αξίζει κάποιος, να υποστεί την αρνητική της πλευρά, σε σχέση με τα οφέλη και τη γλυκιά της γεύση;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για την αρτηριακή υπέρταση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia