Iatropedia

Αν ξυπνάτε νωρίς το πρωί, καταστρέφετε τον μεταβολισμό σας

Ο διαπεραστικός ήχος του ξυπνητηριού δεν είναι κάτι που το περιμένει με αγωνία κανείς νωρίς το πρωί, αφού, συνήθως, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει για την δουλειά. Αλλά αυτή η πρώιμη αφύπνιση είναι κάτι περισσότερο από απλά ενοχλητική. Μια νέα επιστημονική μελέτη από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το πρωινό ξύπνημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβές για την υγεία σας και ειδικά για τον μεταβολισμό σας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, δείχνει ότι οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, όπως το να ξυπνάει κανείς νωρίς τις καθημερινές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μεταβολικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τυχόν διαταραχές του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη νωρίτερα φέτος έδειξε ότι εκείνοι που εργάζονται σε βάρδιες -και των οποίων ο κιρκαδικός ρυθμός διακόπτεται από τις παράτυπες ώρες εργασίας- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακό μεταβολισμό.

Ωστόσο, η τελευταία έρευνα, με επικεφαλής την Patricia M. Wong του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ακόμα και μικρές διαταραχές στον ύπνο μεταξύ υγιών ενηλίκων που εργάζονται καθημερινά, μπορούν να βλάψουν την υγεία του μεταβολισμού τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 447 ενήλικες ηλικίας 30-54 ετών, οι οποίοι εργάζονται τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα έξω από το σπίτι τους. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να φορούν ένα βραχιολάκι, που μετρούσε τη δραστηριότητα του ύπνου τους και την κίνησή τους 24 ώρες την ημέρα για μία εβδομάδα. Επίσης συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για την διατροφή και τις συνήθειες άσκησής τους.

Σχεδόν το 85% των συμμετεχόντων ξυπνούσε σαφώς αργότερα τις ημέρες που ΔΕΝ είχε δουλειά, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν μεγαλύτερη διακύμανση στο πρόγραμμα του ύπνου τους κατά τις εργάσιμες και τις μη εργάσιμες ημέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που ξυπνούσαν το ίδιο νωρίς (ή αργά) καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μόνο στο Ιtropedia.gr: Υπολογίστε τον ΔΜΣ σας με ένα κλικ ΕΔΩ στο μοναδικό μας online εργαλείο

Αυτές οι μεταβολικές αλλαγές συμβάλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά επαληθεύτηκαν και αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες μεταβολικών προβλημάτων, όπως η σωματική δραστηριότητα και άλλες συμπεριφορές στον ύπνο.