Ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ: Η εισπνοή μενθόλης βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι σε ζώα με Αλτσχάιμερ η έκθεση στο άρωμα της μενθόλης μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γνωστική λειτουργία.
Αυτό ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αξιοποιούν την οσφρητική διέγερση και εκπαίδευση ως μέθοδο για την καταπολέμηση ή την ανακούφιση των επιπτώσεων του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cima της Ναβάρα στην Ισπανία απέδειξαν μέσω πειραμάτων σε ζωικά μοντέλα, ότι η εισπνοή μενθόλης ενισχύει τη γνωστική απόδοση. Η έρευνά τους έδειξε ότι η συχνή, σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία μπορεί να προσαρμόσει την ανοσολογική απόκριση και να αποτρέψει την τυπική γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.
Στην εξέτασή τους για το πώς λειτουργεί η μενθόλη, οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση των επιπέδων ιντερλευκίνης-1-βήτα (IL-1b) όταν τα ποντίκια-πειραματόζωα ανίχνευαν την οσμή της μενθόλης. Η IL-1b είναι μια βασική πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη φλεγμονώδη απόκριση. Επιπλέον, όταν χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τη διαχείριση ορισμένων αυτοάνοσων καταστάσεων για την καταστολή αυτής της πρωτεΐνης, είδαν επίσης βελτιωμένες γνωστικές δεξιότητες στα ποντίκια.
Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη δυνατότητα των οσμών και των ανοσορυθμιστών ως θεραπευτικών παραγόντων για το Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη θεραπειών που βασίζονται στην τόνωση και την εκπαίδευση του οσφρητικού συστήματος για την πρόληψη ή την ανακούφιση των επιπτώσεων του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Immunology.
Σύνδεση εγκεφάλου, όσφρησης και ανοσοποιητικού συστήματος
Η λειτουργική ισορροπία του εγκεφάλου εξαρτάται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων τύπων νευρικών κυττάρων, ανοσοκυττάρων και νευρικών βλαστοκυττάρων. Σε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων, αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις ανοσοτροποποιητικές και νευρολογικές επιδράσεις των οσμών. Άλλες προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει επίσης συσχέτιση μεταξύ της απώλειας της όσφρησης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ.
“Έχουμε επικεντρωθεί στον ρόλο του οσφρητικού συστήματος στο ανοσοποιητικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επιβεβαιώσαμε ότι η μενθόλη είναι μια ανοσοδιεγερτική οσμή σε ζωικά μοντέλα. Όμως, χωρίς να το περιμένουμε, παρατηρήσαμε και ότι η σύντομη έκθεση σε αυτήν την ουσία για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική έκπτωση στα ποντίκια με Αλτσχάιμερ και, το πιο ενδιαφέρον ήταν, ότι βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των υγιών νεαρών ποντικών”, είπε ο δρ. Juan José Lasarte, διευθυντής στο Πρόγραμμα Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας στο Cima και κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Ένα άλλο αποτέλεσμα που σημειώθηκε από τους ερευνητές είναι ότι “ο αποκλεισμός της δραστηριότητας των ρυθμιστικών κυττάρων Τ (ενός τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού με ανοσοκατασταλτική δραστηριότητα) βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των ποντικών με νόσο Αλτσχάιμερ και επίσης προκάλεσε σαφές όφελος στη γνωστική ικανότητα υγιών νεαρών ποντικών”, εξηγεί η δρ. Ana García-Osta, ερευνήτρια στο πρόγραμμα Cima’s Gene Therapy of Neurological Diseases και συν-συγγραφέας αυτής της εργασίας.
“Τόσο η έκθεση σε μενθόλη όσο και ο αποκλεισμός των κυττάρων T προκάλεσαν μείωση της IL-1b. Επιπλέον, ο ειδικός αποκλεισμός αυτής της πρωτεΐνης με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα υγιών ποντικών και ποντικών με Αλτσχάιμερ”, πρόσθεσε ο ίδιος.
“Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, του κεντρικού νευρικού συστήματος και της όσφρησης, καθώς τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι οσμές και οι ανοσορυθμιστές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα”, επισήμανε από την πλευρά της η δρ. Noelia Casares, επίσης ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας και εκ των συγγραφέων της έρευνας.
Πηγή: https://scitechdaily.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το περπάτημα καθυστερεί τη νόσο Αλτσχάιμερ – Πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα
Αλτσχάιμερ: Τα 10 ύποπτα συμπτώματα που προκαλεί στα αρχικά στάδια η νόσος
Επιστήμονες βρήκαν γιατί η πολλή ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ
φωτό: iStock