Iatropedia

Αναπτύσσεται το πρώτο κατ’ οίκον τεστ για ανίχνευση των υποτροπών του καρκίνου

Το τεστ ανιχνεύει στο αίμα ορισμένες ουσίες που παράγουν μόνο οι καρκινικοί όγκοι. Τι λένε οι ερευνητές.

Το πρώτο τεστ στον κόσμο που γίνεται κατ’ οίκον και μπορεί να ανιχνεύσει τις υποτροπές του καρκίνου αναπτύσσουν βρετανοί επιστήμονες. Το τεστ βασίζεται σε λήψη δείγματος αίματος από το δάκτυλο και προορίζεται για ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται ετησίως με τη νόσο. Αν και έχουν βελτιωθεί οι θεραπείες για αρκετές  μορφές τις τελευταίες δεκαετίες, οι υποτροπές παραμένουν υπαρκτός κίνδυνος.

Ωστόσο είναι απρόβλεπτο το πότε μπορούν, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση και επιδεινώνει την πρόγνωση. Το πρόβλημα αυτό προσπαθούν να επιλύσουν οι επιστήμονες, αναπτύσσοντας ένα τεστ πλευρικής ροής (lateral flow).

Οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία για καρκίνο του εγκεφάλου, συνήθως κάνουν επαναληπτικές εξετάσεις κάθε τρεις έως έξι μήνες. Το τεστ, όμως, θα επιτρέπει να γίνεται έλεγχος σε εβδομαδιαία βάση.

Μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, μειώνοντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Το τεστ αναπτύσσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent (NTU) και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, με χρηματοδότηση από το βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC).

Για το γλοιοβλάστωμα

«Οι καρκίνοι του εγκεφάλου αντιμετωπίζονται με τις καλύτερες δυνατές θεραπείες όταν πρωτοαναπτύσσονται. Δυστυχώς, όμως, η υποτροπή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και μερικοί όγκοι υποτροπιάζουν πολύ γρήγορα και επιθετικά», δήλωσε ο καθηγητής Dr. Philippe Β. Wilson,από το NTU.

«Όταν γίνει μία μαγνητική στους 6 μήνες, ο καρκίνος μπορεί να έχει υποτροπιάσει ήδη πολύ καιρό. Η τεχνολογία της πλευρικής ροής μπορεί να θέσει στη διάθεση των ασθενών ένα εύκολο, οικονομικά προσιτό τεστ που θα κάνουν στο σπίτι. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα βρει εφαρμογές και σε άλλες μορφές καρκίνου», εξήγησε.

Το τεστ που αναπτύσσουν οι επιστήμονες ανιχνεύει στο αίμα μόρια ειδικά για τον καρκίνο. Τα επίπεδά τους θα δείχνουν εάν ο καρκίνος επιστρέφει.

Σε πρώτη φάση η τεχνολογία προορίζεται για το γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

«Το γλοιοβλάστωμα σχεδόν πάντοτε υποτροπιάζει μετά την αρχική θεραπεία. Παραμένει δύσκολη η ανίχνευση των υποτροπών του στο πρωιμότερο δυνατό διάστημα», δήλωσε ο Dr. Ola Rominiyi, λέκτορας Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Ο στόχος μας με το τεστ που αναπτύσσουμε είναι να εξετάζονται μόνοι τους οι ασθενείς σε εβδομαδιαία βάση αντί ανά 3-6 μήνες. Έτσι, θα μπορούσαν να γίνονται αντιληπτές οι υποτροπές πολύ νωρίτερα, όταν είναι πιθανότερο να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock