Άνδρας με καρκίνο ανέκτησε τη φωνή του μετά από μεταμόσχευση λάρυγγα

  • Ρούλα Τσουλέα
λάρυγγα
Είναι μία από τις ελάχιστες μεταμοσχεύσεις λάρυγγα σε ασθενείς με ενεργό καρκίνο που έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως.

Ένας 59χρονος από τη Μασαχουσέτη με καρκίνο του λάρυγγα ανέκτησε τη φωνή του, χάρη σε πρωτοποριακή μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε.

Οι μεταμοσχεύσεις λάρυγγα είναι εξαιρετικά σπάνιες και φυσιολογικά δεν εκτελούνται σε ασθενείς με ενεργό καρκίνο. Ο Marty Kedian είναι μόλις ο τρίτος ασθενής στις ΗΠΑ που υποβάλλεται στη μεταμόσχευση. Οι άλλοι δύο, όμως, δεν είχαν καρκίνο, αλλά βλάβες λόγω τραυματισμού.

Η νέα μεταμόσχευση είναι επίσης μία από τις ελάχιστες που έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως. Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί μόλις 13 περιπτώσεις, που εκτελέστηκαν για διάφορους ιατρικούς λόγους.

Χειρουργοί από το παράρτημα της φημισμένης Mayo Clinic στην Αριζόνα, πρόσφεραν στον κ. Kedian την επιλογή της μεταμόσχευσης στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, που διερευνά τις δυνητικές εφαρμογές της. Ο καρκίνος είναι η συχνότερη αιτία για την οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρουν οι χειρουργοί σε ανακοίνωση της κλινικής, ο ασθενής τους υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση λάρυγγα. Είναι μία πολύπλοκη μεταμόσχευση, καθώς στη διάρκειά της δεν αντικαθίσταται μόνο ο λάρυγγας, αλλά και ο φάρυγγας, το άνω τμήμα της τραχείας και του οισοφάγου, ο θυρεοειδής και οι παραθυρεοειδείς αδένες.

Πάσχει από χονδροσάρκωμα

Ο κ. Kedian πάσχει από μία σπάνια μορφή καρκίνου του λάρυγγα που λέγεται χονδροσάρκωμα. Επί 10 χρόνια υποβλήθηκε σε δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις, που τελικά του κόστισαν τη φωνή του (ο λάρυγγας φιλοξενεί τις φωνητικές χορδές).

Ο κ. Kedian δεν μπορούσε επίσης να καταπιεί και να αναπνεύσει φυσιολογικά. Έτσι, εδώ και αρκετά χρόνια ζούσε με τραχειοστομία και γαστρικό σωλήνα, η οποία σε συνδυασμό με την αφωνία, είχε μειώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.

«Ήμουν ζωντανός αλλά δεν ζούσα», δήλωσε. «Μου αρέσει να μιλάω στον κόσμο, αλλά δεν μπορούσα. Ένιωθα περίεργα και δεν έβγαινα από το σπίτι μου».

Μετά από χρόνια επεμβάσεων, οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως η μοναδική επιλογή που του είχε απομείνει ήταν να αφαιρεθεί ο λάρυγγάς του. Εκείνος όμως δεν ήθελε να υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή, όπως λέγεται η επέμβαση. «Ήθελα να βρω έναν τρόπο να ανακτήσω την ποιότητα της ζωής μου», τόνισε.

21 ώρες εγχείρηση

Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα χάρη στην κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στην Mayo Clinic, με επικεφαλής τον Dr. David Lott, καθηγητή Ωτολαρυγγολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής & Επιστήμης της Mayo Clinic,

Η μεταμόσχευση έγινε στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Διήρκησε 21 ώρες και διεξήχθη από έξι χειρουργούς. Λεπτομέρειες γι’ αυτήν και την πορεία του ασθενούς δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

Όπως γράφουν οι γιατροί, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση ο κ. Kedian έχει ανακτήσει κατά 60% τη φωνή του. Μπορεί επίσης να καταπίνει υγρά και στερεά χωρίς περιορισμούς, αλλά όχι ακόμα σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να αφαιρεθεί ο γαστρικός σωλήνας. Κατά διαστήματα μπορεί επίσης να απενεργοποιεί την τραχειοστομία του.

Οι γιατροί υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 χρόνος έως ότου ανακτηθούν πλήρως οι λειτουργίες του λάρυγγα. Ο 59χρονος όμως ήδη δηλώνει ενθουσιασμένος. «Μου έδωσαν πίσω τη ζωή μου», υπογράμμισε. «Νιώθω ευγνωμοσύνη όχι μόνο προς τους γιατρούς, αλλά και προς την οικογένεια του δότη. Ελπίζω μια μέρα να μπορέσω να τους συναντήσω από κοντά και να τους πω ευχαριστώ».

Φωτογραφία: iStock