Ανδρική ακράτεια: Όταν η «βρύση στάζει» χωρίς να το θέλουμε
Η ανδρική ακράτεια δεν αποτελεί πάθηση με ενιαία αιτιολογία και παθογένεια, έχει διάφορες αιτίες και κατατάσσεται σε τρεις κύριες κατηγορίες:
– Ακράτεια οφειλόμενη σε διαταραχή της λειτουργίας του εξωστήρα (ασταθής –
υπεραντανακλαστική κύστη)
– Ακράτεια οφειλόμενη σε σφιγκτηριακή ανεπάρκεια.
-Μεικτού τύπου ακράτεια (συνύπαρξη ασταθούς κύστης και σφιγκτηριακής ανεπάρκειας)
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά είναι:
– Συχνουρία
– Αδύναμη ροή ούρων
– Νυχτερινή έγερση για ούρηση (νυκτουρία)
– Δυσκολία στην πρωινή έναρξη της ούρησης
– Επίσχεση (ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει)
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Οι ασθενείς με ακράτεια πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη κλινικό, απεικονιστικό και ουροδυναμικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί ο τύπος της ακράτειας και έτσι να εφαρμοστεί η κατάλληλη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία.
Λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις (νεφρική λειτουργία, καλλιέργεια ούρων) θεωρούνται «εκ των ουκ άνευ». Επίσης θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ασθενούς για σακχαρώδη διαβήτη και άλλες αιτίες περιφερικής νευροπάθειας και νόσους του νευρικού συστήματος, π.χ. αγγειακές ή εκφυλιστικές βλάβες.
Η παρουσία συχνουρίας, η επιτακτική ούρηση και η ακράτεια επιτακτικού τύπου είναι ενδεικτικά ασταθούς εξωστήρα, ενώ η απώλεια ούρων μόνο σε όρθια θέση ή μετά από αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ.φτάρνισμα) οφείλεται συνήθως σε σφιγκτηριακή βλάβη.
Η ουροδυναμική μελέτη θεωρείται απόλυτα απαραίτητη για τη διερεύνηση της ανδρικής ακράτειας των ούρων και περιλαμβάνει τα εξής:
– Ουροροομετρία
– Κυστεομανομετρία πληρώσεως
– Διάγραμμα ουρηθρικών πιέσεων
– Κυστομανομετρία ουρήσεως
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μετά την πλήρη αξιολόγηση και την ταξινόμηση της ακράτειας, εφαρμόζουμε την κατάλληλη για κάθε τύπο θεραπεία.
Θεραπεία της δυσλειτουργίας του εξωστήρα.
Όταν η ακράτεια οφείλεται σε αμιγή εξωστηριακή δυσλειτουργία (ασταθής κύστη), τότε η θεραπευτική αγωγή κατευθύνεται προς τη βασική διαταραχή. Η φαρμακοθεραπεία του ασταθούς εξωστήρα έχει ως στόχο την ελάττωση της συσταλτικότητας της κύστης. Επειδή ο κύριος νευροδιαβιβαστής στην κύστη είναι η ακετυλχολίνη, τα αντιχολινεργικά σκευάσματα κατέχουν σημαντική θέση στη θεραπεία της υπερσυσταλτικότητας του εξωστήρα. Μία ουσία που ήδη κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, η τολτεροδίνη, υπόσχεται πολλά στην αντιμετώπιση της ασταθούς κύστεως. Επί αποτυχίας, και μόνο τότε, της συντηρητικής θεραπείας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της χειρουργικής θεραπείας, ιδίως σε περιπτώσεις ασθενών, όπου τα συμπτώματα εκδηλώνονται με ιδιαίτερη οξύτητα. Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται διακρίνονται σε απονευρωτικές και αυξητικές (διευρυντικές) κυστεοπλαστικές.
Θεραπεία σφιγκτηριακής ανεπάρκειας
Όταν η υποκείμενη αιτία της ακράτειας είναι η σφιγκτηριακή ανεπάρκεια, τότε ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αποκατάσταση της εγκράτειας είναι η χρήση συμπίεσης στην ουρήθρα ή στον κυστικό αυχένα. Αυτό γίνεται ή χειρουργικά ή με περιουρηθρική έγχυση διαφόρων υλικών όπως το teflon ή το κολλαγόνο.
Τεχνητοί σφιγκτήρες
Η προσθετική χειρουργική για τη θεραπεία της βαριάς ακράτειας από σφιγκτηριακή ανεπάρκεια αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1973 οι Scot και Συν, παρουσίασαν την πρώτη συσκευή, που εκπληρούσε τις προϋποθέσεις να θεωρηθεί ένας σύγχρονος τεχνητός ουρηθρικός σφιγκτήρας. Η συσκευή πέρασε από πολλά στάδια βελτιώσεων για να φτάσουμε στο πιο πρόσφατο και τελικά εν χρήσει, μοντέλο τεχνητού σφιγκτήρα τον ΑS 800. Με καλή επιλογή των ασθενών τα αποτελέσματα είναι εξαίρετα.
Δημήτριος Μπορούσας,
χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
η γυναικεία ακράτεια ούρων και πως θεραπεύεται
τον χτύπησε αστροπελέκι στα γεννητικά όργανα. ποιος είναι ο «κεραυνός Χοσέ»
οι πιο παράξενες γέννες που έγιναν ποτέ
το εγχειρίδιο του αυνανισμού. τι πίστευαν οι γιατροί το 1927
δείτε πως ήταν στο παρελθόν τα προφυλακτικά- ΦΩΤΟ