Με αφορμή αυτό το σεμινάριο για τις ανδρολογικές προθέσεις, ο επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Αδαμάκης, εκπαιδευτής και ομιλητής του σεμιναρίου, σχολιάζει:
Σήμερα, περισσότεροι από 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, αδυνατούν, δηλαδή, να πετύχουν στύση, με τέτοια σκληρότητα, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια συχνή διαταραχή, που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, το θετικό είναι, όμως, ότι με την βοήθεια ειδικού ιατρού και, συγκεκριμένα, ενός χειρουργού-ουρολόγου, η πλειοψηφία των ανδρών με αυτό το πρόβλημα μπορεί να θεραπευθεί, επιλέγοντας την κατάλληλη για την εκάστοτε περίπτωση θεραπεία.
Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δυσλειτουργίας στύσης οφείλεται σε οργανικά αίτια. Η καρδιοαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο έχουν συσχετισθεί με τη στυτική δυσλειτουργία σε πολλές ανεξάρτητες μελέτες, ενώ με την εμφάνιση της έχουν, επίσης, συσχετισθεί βλάβες στη σπονδυλική στήλη και χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την περιοχή ορθού και πρωκτού. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων αλλά και συνήθειες ζωής όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Η ηλικία, αν και συνδέεται με την εμφάνισή της, δεν αποτελεί απόλυτο δείκτη, δεδομένου ότι αρκετοί άνδρες, που διέρχονται ακόμη και την ένατη δεκαετία της ζωής τους έχουν ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα.
Πάντοτε σε σχέση με την εκάστοτε διάγνωση, σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι η λήψη φαρμάκων από το στόμα, οι ενέσεις φαρμάκων στο πέος, η χειρουργική επέμβαση κλπ., και η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων η οποία αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία σε πολλούς ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, ή τα φάρμακα τους προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, ενώ παράλληλα αποτελεί και μία μόνιμη λύση στο πρόβλημά τους.
Η πεϊκή πρόθεση είναι ένα συνθετικό μόσχευμα, μία ιατρική συσκευή, που τοποθετείται με ιατρική χειρουργική επέμβαση μέσα στο πέος, από μια μικρή τομή λίγων εκατοστών. Έτσι, εξασφαλίζεται ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Πρακτικά, τοποθετείται ένα control ελέγχου, που βρίσκεται σε μια σακούλα τοποθετημένη μέσα στους όρχεις και από εκεί ο ασθενής μπορεί να ελέγχει τη στύση του, πιέζοντας σε μια φούσκα, που είναι, επίσης, τοποθετημένη εκεί. Πάνω από αυτή τη φούσκα υπάρχει ένα κουμπάκι το οποίο ο ασθενής πιέζει παρατεταμένα για 3 δευτερόλεπτα και με αυτόν τον τρόπο η στύση σταματάει.
Το κόστος επέμβασης καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ
Η επέμβαση διαρκεί περίπου μια ώρα, δεν έχει μεγάλο εγχειρητικό κίνδυνο και όλοι μπορούν να την κάνουν. Ως προς το κόστος της επέμβασης, μόνο το υλικό κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ. Όμως, το ταμείο του ΕΟΠΥΥ για το δημόσιο νοσοκομείο καλύπτει όλο το ποσό, μετά από μία διαδικασία προέγκρισης, για ασθενείς κάτω από 50 ετών. Σε επίπεδο δημόσιου νοσοκομείου, στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπάρχει ένα ιατρείο Επανορθωτικής Ουρολογίας, αλλά η επέμβαση διενεργείται και από ιδιώτες ιατρούς.
Στην Ελλάδα γίνονται περίπου 80 με 100 επεμβάσεις πεϊκής πρόθεσης το χρόνο, κυρίως σε νέους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Είναι γεγονός ότι μια μεγάλη ομάδα ασθενών, που προχωρεί σε τέτοιες επεμβάσεις είναι εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε ριζικές επεμβάσεις για κάποιο καρκίνο ή έχουν υποβληθεί ρε ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη, ή άνθρωποι που χάνουν τη στύση τους λόγω του ζαχαρώδη διαβήτη. Η άλλη μεγάλη ομάδα ασθενών είναι οι παραπληγικοί που έχουν υποστεί κάποιο ατύχημα και βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι.
Αλλάζει η ζωή μας
Πράγματι, η επίτευξη μιας μόνιμης λύσης, όπως η πεϊκή πρόθεση, στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας στύσης είναι ένα γεγονός, που μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή του άνδρα και της συντρόφου του. Αυτό που λείπει, άλλωστε, από τον ασθενή δεν είναι η λίμπιντο, ούτε η επιθυμία να έρθει σε επαφή. Λείπει η δόση σκληρότητας του πέους, ώστε να είναι ικανό για διείσδυση. Μετά την επέμβαση μπορεί να έχει αίσθημα οργασμού και εκσπερμάτωση.
Από την εμπειρία μας ο ασθενής που ακούει πρώτη φορά για πεϊκή πρόθεση σοκάρεται και χρειάζεται περίπου έξι μήνες για να ξανάρθει και να συζητήσει την πιθανότητα χειρουργείου. Είναι ταμπού στην αρχή, τελικά όμως βλέπουμε ανθρώπους που όταν έρχονται έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και μετά γίνονται άλλοι άνθρωποι. Αλλάζει η ψυχολογία και γενικά η ζωή τους.