Ανέπτυξε ηπατίτιδα από συμπληρώματα κουρκούμης! Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχετε με τα συμπληρώματα διατροφής
Οι γιατροί δεν μπορούσαν αρχικά να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που προκαλούσε την ηπατική βλάβη της γυναίκας μέχρι που τους αποκάλυψε ότι λάμβανε επί μήνες “χαμηλού κόστους” συμπληρώματα κουρκούμης, επειδή είχε διαβάσει κάπου, ότι η κουρκούμη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η 71χρονη (που πιστεύεται ότι ζει στην Αριζόνα των ΗΠΑ) σταμάτησε να παίρνει τα συμπληρώματα κουρκούμης, μόνο όταν μετά από σχετική έρευνα που έκανε μόνη της στο διαδίκτυο, διάβασε ότι το εν λόγω μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, η λειτουργία του ήπατός της επέστρεψε στο φυσιολογικό χωρίς να κάνει κάποια θεραπεία.
Διαβάστε επίσης: Συμπληρώματα για καύση λίπους: Ποια έχουν αποτέλεσμα και τι να προσέχετε – Επιστημονικές αποδείξεις
Διαδεδομένα τα συμπληρώματα, αλλά θέλουν προσοχή
Σχεδόν το 20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ και το 30% στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής. Η κουρκούμη είναι από τα πιο δημοφιλή, με το ένα τρίτο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα να την παίρνει σε μορφή συμπληρώματος διατροφής για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Όταν η 71χρονη πήγε σε γαστρεντερολόγο, οι εξετάσεις της αποκάλυψαν ότι είχε αυτοάνοση ηπατίτιδα. Αυτή η κατάσταση, η οποία επηρεάζει έως και 18 στους 100.000 ανθρώπους στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου προσβάλλει εσφαλμένα το ήπαρ του, προκαλώντας φλεγμονή.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα αρχικά υποπτεύονταν ότι η ξαφνική ηπατική βλάβη της 71χρονης οφειλόταν στα σχεδόν 20 άλλα φάρμακα και συμπληρώματα που έπαιρνε κάθε μέρα για διάφορα θέματα υγείας που είχε, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αρθρίτιδα.
Ωστόσο, αφότου ανέλυσαν τα ιατρικά της αρχεία, διαπίστωσαν ότι οι δόσεις των φαρμάκων της δεν είχαν αλλάξει για δύο χρόνια, όπως κατέγραψαν στην σχετική τους έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports.
Διαβάστε επίσης: Ασβέστιο: Τι ισχύει με τα συμπληρώματα – Κίνδυνος εμφράγματος!
Σώθηκε… κατά τύχη
Μετά τη διεξαγωγή πολλαπλών εξετάσεων χωρίς σαφή απάντηση, τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων της γυναίκας άρχισαν να μειώνονται ξαφνικά περίπου τρεις μήνες μετά την παραπομπή στον ειδικό. Η ίδια παραδέχτηκε ότι είχε σταματήσει να λαμβάνει συμπληρώματα κουρκούμης έναν μήνα νωρίτερα. Έναν χρόνο αργότερα, τα επίπεδα των ηπατικών της ενζύμων ήταν φυσιολογικά.
Επειδή είχε σταματήσει την λήψη συμπληρώματος κουρκούμης, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν εξειδικευμένες εξετάσεις για την δοσολογία που έπαιρνε, ή για αυξημένα βαρέα μέταλλα, ή φυτοφάρμακα στον οργανισμό της. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια συμπληρώματα κουρκούμης έχουν βρεθεί μολυσμένα με μόλυβδο. Πιθανότητα που αυξάνεται στην περίπτωση της 71χρονης, αφού το συμπλήρωμα που έπαιρνε ήταν «χαμηλού κόστους» και, άρα, αμφιβόλου προέλευσης και ελεγκτικού μηχανισμού για την ποιότητά του.
Διαβάστε επίσης: Συμπληρώματα διατροφής: Ποιοι συνδυασμοί απαγορεύονται για λόγους υγείας
Σύμφωνα με έρευνες, οι μισοί άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκούμης έχουν μειωμένη ηπατική λειτουργία. Επιπλέον, έως και το 15% των περιπτώσεων αυτοάνοσης ηπατίτιδας προκαλούνται από φάρμακα, ή συμπληρώματα διατροφής, το οποίο πιστεύεται ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο διασπώνται και αφομοιώνονται από τον οργανισμό.
Εντούτοις, οι γιατροί της 71χρονης είπαν ότι μπορεί να μην ήταν τα συμπληρώματα κουρκούμης που της προκάλεσαν βλάβη στο ήπαρ, αλλά η αλληλεπίδρασή τους με τα άλλα φάρμακά της.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.dailymail.co.uk