Ανεβασμένα λεμφοκύτταρα (λεμφοκυττάρωση): Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λευκά αιμοσφαίρια
Η λεμφοκυττάρωση είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμάει μια λοίμωξη, ή νόσο. Τότε αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια. Αν και δεν μπορεί να προληφθεί, η λεμφοκυττάρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί, φροντίζοντας την υποκείμενη αιτία.

Η λεμφοκυττάρωση είναι όταν τα λεμφοκύτταρα (ένας υποτύπος λευκών αιμοσφαιρίων) είναι αυξημένα πάνω από το όριο. Τα λεμφοκύτταρα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και ενεργοποιούνται στην καταπολέμηση λοιμώξεων.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να έχει αυξημένα λεμφοκύτταρα

Ο καθένας μπορεί να πάθει λεμφοκυττάρωση.

Πόσο συχνή είναι η λεμφοκυττάρωση

Τα αυξημένα λεμφοκύτταρα είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν:

  • πρόσφατη μόλυνση (συχνότερα ιογενή)
  • μια ιατρική κατάσταση που προκαλεί μακροχρόνια φλεγμονή, όπως η αρθρίτιδα
  • αντίδραση σε ένα νέο φάρμακο
  • σοβαρή ιατρική ασθένεια, όπως τραύμα
  • αφαιρέσει την σπλήνα τους
  • ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως λευχαιμία ή λέμφωμα

Τι μπορεί να αυξήσει τα λεμφοκύτταρα

Πολλές υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν λεμφοκυττάρωση.

Τα υψηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων στο αίμα δείχνουν ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει κάποια λοίμωξη, ή άλλη φλεγμονώδη κατάσταση. Τις περισσότερες φορές, τα προσωρινώς αυξημένα λεμφοκύτταρα είναι μια φυσιολογική επίδραση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικές φορές, τα επίπεδα λεμφοκυττάρων είναι αυξημένα λόγω μιας σοβαρής κατάστασης, όπως η λευχαιμία.

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την αιτία της λεμφοκυττάρωσης. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εργαστηριακές εξετάσεις για τον αποκλεισμό λοιμώξεων, ή εξετάσεις που ελέγχουν άλλους ιστούς του σώματος, όπως η βιοψία μυελού των οστών και η εξέταση του αίματος με μικροσκόπιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λεμφοκυττάρωσης

Η καθεαυτή λεμφοκυττάρωση δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα από την υποκείμενη αιτία της. Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από μηδενικά έως σοβαρά.

Αυξημένα λεμφοκύτταρα: Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός διαγιγνώσκει λεμφοκυττάρωση με μια πλήρη εξέταση αίματος (complete blood count). Αυτή η εξέταση δείχνει τυχόν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, με υψηλότερη από την κανονική ποσότητα λεμφοκυττάρων. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλες διαγνωστικές εξετάσεις αίματος, όπως την κυτταρομετρία ροής (flow cytometry), για να διαπιστωθεί εάν τα λεμφοκύτταρα είναι κλωνικά (clonal). Αυτό παρατηρείται σε μια διαταραχή που ονομάζεται χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Οι εξετάσεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν βιοψία μυελού των οστών, για να προσδιοριστεί η βασική αιτία της λεμφοκυττάρωσης. Οι γιατροί βασίζονται στο ιατρικό σας ιστορικό, τα τρέχοντα συμπτώματα, τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε ήδη και την φυσική εξέταση για να προσδιορίσουν την υποκείμενη αιτία της λεμφοκυττάρωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η λεμφοκυττάρωση

Η βασική μέθοδος αφορά την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Κατά κανόνα η λεμφοκυττάρωση εξαφανίζεται, καθώς βελτιώνεται η υποκείμενη κατάσταση.

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τα αυξημένα λεμφοκύτταρα

Η λεμφοκυττάρωση αποκαλύπτει ότι έχετε, ή είχατε λοίμωξη, ή ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις σημαίνει απλώς ότι το σώμα σας πολεμά μια ιογενή λοίμωξη.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αυξημένα λεμφοκύτταρα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ορισμένων καρκίνων του αίματος, όπως η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμί, η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος λευχαιμίας που παρατηρείται σε ενήλικες. Συνήθως είναι απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες ιατρικές καταστάσεις και να γίνει οριστική διάγνωση της αιτίας της λεμφοκυττάρωσης.

Μπορεί να προληφθεί η λεμφοκυττάρωση;

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της λεμφοκυττάρωσης. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ιογενούς λοίμωξης αν:

  • πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό
  • αποφεύγετε την άμεση επαφή με άρρωστα άτομα
  • αποφεύγετε την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων με άτομα που είναι άρρωστα
  • απολυμαίνετε επιφάνειες και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά ή από πολλά άτομα

Ποια είναι η πρόγνωση αν αποδειχτεί ότι έχω αυξημένα λεμφοκύτταρα;

Η λεμφοκυττάρωση συνήθως υποχωρεί μετά τη θεραπεία της πάθησης ή της νόσου που προκάλεσε τα επιπλέον λευκά αιμοσφαίρια.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;

Εάν έχετε επίμονη λοίμωξη, ή αν εμφανίσετε χρόνια (συνεχή) συμπτώματα, ή συμπτώματα που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Εκείνος θα καθορίσει εάν έχετε λεμφοκυττάρωση με μια πλήρη ιατρική εξέταση.

Πηγή: https://my.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέμφωμα: Τα πρώιμα συμπτώματα και πώς να κάνεις αποξίνωση στους λεμφαδένες

Λέμφωμα Χότζκιν και λέμφωμα μη-Χότζκιν: Σε τι διαφέρουν – Πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος

Λευχαιμία: Τι ρόλο βρήκαν ότι παίζει το αβοκάντο!

Πώς φαίνεται η λευχαιμία στο δέρμα: Εικόνες από εξανθήματα