Iatropedia

Ανησυχητική έλλειψη βιταμίνης Ε και σιδήρου στην Ελλάδα – Τα 15 μικροθρεπτικά συστατικά που λείπουν από τον οργανισμό μας

Detox concept. Afro woman patient of nutritionist drinking lemon water while doctor taking notes, close up

Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει ανεπαρκή επίπεδα αρκετών μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία, δείχνει νέα μελέτη.

Δεκαπέντε μικροθρεπτικά συστατικά λείπουν από τον οργανισμό της πλειοψηφίας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το σίδηρο, τη βιταμίνη C και E, είναι απαραίτητα για την υγεία μας και τη λειτουργία του ογανισμού μας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Global Health, είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει παγκόσμιες εκτιμήσεις για την ανεπαρκή κατανάλωση 15 μικροθρεπτικών συστατικών κρίσιμων για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών είναι μία από τις πιο κοινές μορφές υποσιτισμού παγκοσμίως και κάθε ανεπάρκεια έχει τις δικές της συνέπειες στην υγεία, από δύσκολη εγκυμοσύνη μέχρι τύφλωση και αυξημένη ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων (Global Dietary Database) και έρευνες για την διατροφή σε 31 χώρες για να συγκρίνουν τις διατροφικές απαιτήσεις και συνήθειες για τους πληθυσμούς 185 χωρών.

Επικεντρώθηκαν σε δεκαπέντε βιταμίνες και μέταλλα:

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε σημαντικές ανεπάρκειες πρόσληψης για όλα σχεδόν τα αξιολογούμενα μικροθρεπτικά συστατικά.

Η ανεπαρκής πρόσληψη ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη για το ιώδιο (68% του παγκόσμιου πληθυσμού), τη βιταμίνη Ε (67%), το ασβέστιο (66%) και τον σίδηρο (65%).

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους κατανάλωναν ανεπαρκή επίπεδα ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμινών C και B6.

Η πρόσληψη νιασίνης παρουσίασε την μικρότερη έλλειψη, με το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού να καταναλώνει ανεπαρκή επίπεδα, ακολουθούμενη από τη θειαμίνη (30%) και το σελήνιο (37%).

Η εκτιμώμενη ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου, βιταμίνης Β12, σιδήρου και σεληνίου ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Από την άλλη, περισσότεροι άνδρες κατανάλωναν ανεπαρκή επίπεδα ασβεστίου, νιασίνης, θειαμίνης, ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, C και Β6 σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Χαρακτηριστικά στην Ελλάδα, οι άνδρες και οι γυναίκες 10 – 19 ετών έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση σιδήρου, ενώ υπάρχει και μεγάλη έλλειψη σε βιταμίνη Ε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες όλων των ηλικιών.

Συνολικά στοιχεία για την Ελλάδα. Πηγή: Global Dietary Database

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Ty Beal, από την Παγκόσμια Συμμαχία για τη Βελτιωμένη Διατροφή (GAIN) που συμμετείχε στην μελέτη. «Οι περισσότεροι άνθρωποι, σε όλες τις περιοχές και χώρες όλων των εισοδημάτων – δεν καταναλώνουν αρκετά από πολλαπλά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτά τα κενά θέτουν σε κίνδυνο τα αποτελέσματα της υγείας και περιορίζουν το ανθρώπινο δυναμικό σε παγκόσμια κλίμακα», τονίζει.

Φωτογραφία iStock