Άνοια: 12 οδηγίες για κάθε ηλικία για να μην εμφανιστεί ποτέ

  • Ρούλα Τσουλέα
άνοια
Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν διαδραστικό τεστ, που δείχνει πόσο κινδυνεύουμε να την εκδηλώσουμε.

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν το μυαλό τους από την άνοια που τους απειλεί αργότερα στη ζωή, αναφέρει ο κορυφαίος βρετανικός οργανισμός για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Alzheimer’s Research UK, όλοι μας μπορούμε να υιοθετήσουμε 12 συγκεκριμένες συνήθειες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τα τέσσερα στα δέκα περιστατικά. Ωστόσο ούτε καν το 2% των ενηλίκων δεν τις τηρούν όλες.

Επιπλέον, μόλις ο ένας στους τρεις εξ ημών συνειδητοποιεί ότι είναι εφικτή η πρόληψη της άνοιας και ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να την εκδηλώσουμε εάν μεγαλώσουμε αρκετά.

Οι ειδικοί τονίζουν πως κάθε άνθρωπος διατρέχει διαφορετικό κίνδυνο να εκδηλώσει άνοια. Αυτός εξαρτάται από συνδυασμό τριών παραγόντων:

  • Την ηλικία
  • Τα γονίδια (οικογενειακό ιστορικό)
  • Τον τρόπο ζωής

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας (προκαλεί το 60-70% των περιστατικών). Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια, σύμφωνα με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Άλλοι 280.000 άνθρωποι έχουν ήπια νοητική διαταραχή, η οποία αποτελεί προστάδιο της άνοιας.

Παγκοσμίως εκτιμάται ότι πάσχουν 55 εκατομμύρια άνθρωποι, αναφέρει το BBC. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού.

Διαδραστικό τεστ

Οι επιστήμονες του Alzheimer’s Research UK δημιούργησαν ένα διαδραστικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε πόσο κινδυνεύουμε να εκδηλώσουμε άνοια και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε.

Το εργαλείο τιτλοφορείται Think Brain Health Check-In και, μολονότι προορίζεται κυρίως για 40άρηδες και 50άρηδες, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άτομα όλων των ηλικιών.

«Είναι γεγονός πως μερικοί άνθρωποι φέρουν γονίδια υψηλού κινδύνου για άνοια. Ωστόσο το 40% του κινδύνου που διατρέχουμε όλοι μας μπορεί να τροποποιηθεί», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Schott, ιατρικός διευθυντής του Alzheimer’s Research UK. «Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν 12 τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου».

Το διαδραστικό εργαλείο παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές προς όλους. Οι 12 κύριες συνήθειες που μπορούν να μας προστατεύσουν από την άνοια, σε αδρές γραμμές είναι:

  1. Να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ
  2. Να ασχολείστε συστηματικά με δραστηριότητες που δημιουργούν προκλήσεις για το μυαλό σας
  3. Να προσέχετε την ψυχική υγεία σας
  4. Να είστε κοινωνικώς δραστήριοι
  5. Να φροντίσετε την ακοή σας
  6. Να προσέχετε τη διατροφή σας
  7. Να είστε σωματικά δραστήριοι
  8. Να μην καπνίζετε
  9. Να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο
  10. Να διατηρείτε υγιή επίπεδα χοληστερόλης
  11. Να διατηρείτε υγιή αρτηριακή πίεση
  12. Αν έχετε «ζάχαρο» (δηλαδή σακχαρώδη διαβήτη), να το ρυθμίζετε όσο περισσότερο μπορείτε

Φωτογραφία: iStock