Άνοια: 14 κρίσιμοι παράγοντες υπονομεύουν την υγεία του μυαλού μας, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
άνοια
Η αντιμετώπισή τους μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει σχεδόν τα μισά κρούσματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η άνοια δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά αντιθέτως είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία του μυαλού μας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν αναφέρουν ότι μπορούν να αποφευχθούν ή έστω να καθυστερήσουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι πίστευαν έως πρότινος. Αρκεί να αντιμετωπιστούν 14 συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

Οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα, ενώ ορισμένοι είναι νέοι. Κάποιοι, δε, έχουν σημασία από νωρίς στη ζωή, ενώ άλλοι είναι πιο σημαντικοί καθώς μεγαλώνουμε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως αναφέρουν 27 κορυφαίοι ειδικοί, ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν έως το 2050. Θα φτάσει στα 153 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, από 55 εκατομμύρια που ήταν το 2020.

Ωστόσο η διαχείριση των 14 παραγόντων κινδύνου μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει το 45% των κρουσμάτων αυτών, γράφουν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι σε όλα τα στάδια της ζωής, από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους, μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Gill Livingston, καθηγήτρια Ψυχιατρικής των Ηλικιωμένων στο University College του Λονδίνου (UCL).

Ποιοι είναι

Σύμφωνα με την ανάλυση, δύο νέοι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με το 9% των κρουσμάτων άνοιας. Αυτοί είναι:

  1. Η υψηλή κακή (LDL) χοληστερόλη μετά την ηλικία των 40 ετών (σχετίζεται με το 7% των περιστατικών)
  2. Τα αδιόρθωτα προβλήματα οράσεως μετά την μέση ηλικία (σχετίζονται με το 2% των κρουσμάτων)

Άλλο ένα σχεδόν 36% των κρουσμάτων σχετίζεται με 12 πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στη νεαρή ηλικία (5% των κρουσμάτων)
  • Η βαρηκοΐα στη μέση ηλικία (7% των κρουσμάτων)
  • Η κατάθλιψη και οι τραυματικές κακώσεις εγκεφάλου (από 3% η κάθε μία)
  • Η καθιστική ζωή, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η υπέρταση (κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες σχετίζεται με το 2% των κρουσμάτων)
  • Η παχυσαρκία και η υπερκατανάλωση αλκοόλ (από 1% των κρουσμάτων)
  • Η κοινωνική απομόνωση και η ατμοσφαιρική ρύπανση στην τρίτη ηλικία (5% και 3% των κρουσμάτων, αντιστοίχως)

«Η δυνατότητα για πρόληψη είναι σημαντική… σχεδόν τα μισά περιστατικά με άνοια μπορούν θεωρητικώς να προληφθούν με εξουδετέρωση αυτών των 14 παραγόντων κινδύνου. Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν ελπίδα», σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.

Η Dr. Livingston επισήμανε επίσης ότι η καταπολέμηση αυτών των παραγόντων όχι μόνο προστατεύει από την άνοια, αλλά κι αν αυτή αναπτυχθεί οι ασθενείς θα περάσουν λιγότερα χρόνια με φτωχή υγεία.

Φωτογραφία: iStock