Iatropedia

Ανοσολογικά αίτια επανειλημμένων αποβολών και αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η υπογονιμότητα, οι επανειλημένες αποβολές και οι αποτυχίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου μεταφέρονται άριστα έμβρυα και-παρά την αρχική αισιοδοξία – όταν καταλήγουν σε αποτυχία προβληματίζουν και στεναχωρούν πολλά ζευγάρια.

 

Γράφει ο Δημήτρης Τρύφος, Γυναικολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής

Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Συνεργάτης Μονάδας Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΡΕΑ

 

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι ιδιαίτερα συχνά ευθύνονται τα ανοσολογικά αίτια για αυτήν την κατάληξη. Τι εννοούμε όμως ανοσολογικά αίτια;

Τα ανοσολογικά αίτια σχετίζονται με την δεκτικότητα του εμβρύου από το ενδομήτριο που πρέπει να υποδεχθεί «φιλικά» το έμβρυο, ώστε να γίνει η διαδικασία της εμφύτευσης πού είναι η αρχή της κύησης.

Στην ανοσολογική διεργασία του ενδομητρίου, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος της γυναίκας.

Στην εικόνα φαίνεται η εμφύτευση του εμβρύου (αριστερά) στο ενδομήτριο (δεξιά), όπου το περιμένουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (ΝΚ λεμφοκύτταρα και Τ λεμφοκύτταρα) για να το αναγνωρίσουν και να δημιουργήσουν μια κολλώδη βλέννα στη επιφάνεια του ενδομητρίου, που θα βοηθήσει στην προσκόλληση-εμφύτευση του εμβρύου ή να του επιτεθούν και να το καταστρέψουν εφόσον το θεωρήσουν (εσφαλμένα) ως ξένο σώμα.

Τα ΝΚ CD56+ 16+ λεμφοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την άμεση/αρχική ανοσολογική απάντηση (innate immunity)

Τα Th1 και Th2 είναι οι κυρίως υποομάδες των CD4+ Τ λεμφοκυττάρων, οι λειτουργίες των οποίων είναι ανάλογες των κυτοκινών που παράγουν.

Τα ΝΚ λεμφοκύτταρα ευθύνονται για την άμεση ανοσολογική απάντηση, οπότε, όταν είναι αυξημένα, ενοχοποιούνται για την απόρριψη του εμβρύου, ενώ τα Τ1 και Τ2 λεμφοκύτταρα ευθύνονται για την ισορροπημένη απάντηση μετά την αναγνώριση του «εισβολέα».

Όταν επικρατεί η Τ1 ανοσολογική απάντηση, τότε τα ΝΚ (Natural Killer) λεμφοκύτταρα και τα κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα επιτίθενται στο έμβρυο, ενώ, όταν επικρατεί η Τ2 ανοσολογική απάντηση, δημιουργείται μια «ασπίδα προστασίας».

Οι πιθανές θεραπείες

Σε περίπτωση που οι ανοσολογικές εξετάσεις δείξουν αυξημένα ΝΚ λεμφοκύτταρα ή/και διαταραχή της σχέσης Τ1/Τ2 βοηθητικών λεμφοκυττάρων, έχουν προταθεί διάφορες θεραπείες

Η θεραπεία με κορτιζόνη και intralipids δείχνει να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης, αίτια που ευθύνονται ή σχετίζονται με την εσφαλμένη ανοσολογική απάντηση είναι τα εξής:

Ο έλεγχος και η θεραπεία των παραπάνω αιτίων μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα φιλικής ανοσολογικής υποδοχής του εμβρύου από τη μέλλουσα μητέρα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η (κατά το δυνατόν) έλλειψη άγχους και η σωστή ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, επανειλημμένων αποβολών και προηγούμενης αποτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) είναι βασικοί παράγοντες επιτυχίας.