Οι λάτρεις του ήλιου σπεύδουν στις παραλίες για να δροσιστούν, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάνουν πολλά λάθη με τα αντηλιακά.
Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Melanoma UK τα κυριότερα λάθη είναι τα εξής:
Βγαίνουμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό
Αν και πολλοί νομίζουν ότι το μαύρισμα του δέρματος από τον ήλιο είναι ασφαλές, στην πραγματικότητα είναι ένδειξη δερματικής βλάβης. Και όσο περισσότερο μαυρίζει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο.
Όσοι λοιπόν βγαίνουν από το σπίτι χωρίς αντηλιακό και το εφαρμόζουν μόνο όταν νιώσουν το δέρμα τους να καίει, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Μόλις αρχίσει το δέρμα να γίνεται ροζ, η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, λένε οι ειδικοί του Melanoma UK.
Χρησιμοποιούμε χαμηλό δείκτη προστασίας
Πολλοί χρησιμοποιούν αντηλιακά με χαμηλό δείκτη προστασίας (SPF) και κάνουν συχνές επαλείψεις για να αυξήσουν τον βαθμό προστασίας τους.
Η τακτική αυτή είναι λανθασμένη, διότι η προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά δεν αυξάνεται με τις επαλείψεις.
Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές για τα αντηλιακά είναι πως όσα έχουν SPF ίσο με 15 δεσμεύουν το περίπου 93% της UVB. Όσα έχουν SPF 30 δεσμεύουν το περίπου 97% της UVB. Αντίστοιχα, εκείνα με SPF 50 δεσμεύουν το σχεδόν 98% της UVB και όσα έχουν SPF 100 το 99%.
Το ζητούμενο όμως είναι να προστατεύει το αντηλιακό και από την UVA. Επομένως πρέπει να είναι ευρέος φάσματος.
Τα αντηλιακά με SPF κάτω από 15 δεν συνιστώνται, γιατί δεν παρέχουν επαρκή ηλιοπροστασία.
Βάζουμε πολύ αργά το αντηλιακό
Το αντηλιακό δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα τη στιγμή που πάμε να βγούμε από την πόρτα του σπιτιού. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να απορροφηθεί και να ασκήσει την προστατευτική δράση του.
Φροντίστε να βάζετε αντηλιακό 20-30 λεπτά πριν φύγετε από το σπίτι.
Ξεχνάμε τους άκρους πόδες και τα αυτιά
Όσο καλό κι αν είναι το αντηλιακό, παρέχει ανεπαρκή προστασία αν χρησιμοποιείτε με λάθος τρόπο.
Είναι απαραίτητο να αλείφετε ΟΛΑ τα ακάλυπτα σημεία του σώματος με επαρκή ποσότητα αντηλιακού. Τα σημεία που οι περισσότεροι ξεχνούν είναι το δέρμα γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη και ο αυχένας. Ξεχνούν επίσης τους άκρους πόδες και τα δάκτυλα των ποδιών.
Οι άκρες των αυτιών και οι άκροι πόδες είναι δύο σημεία όπου συχνά παρατηρούνται μελανώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η επαρκής ποσότητα αντηλιακού για τον μέσο ενήλικα είναι περίπου μία χούφτα για όλο το σώμα.
Δεν βάζουμε αντηλιακό όταν έχει συννεφιά
Πολλοί νομίζουν ότι ο ήλιος καίει μόνο όταν είναι ορατός, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η ακτινοβολία του (UV) διαπερνά εύκολα τα σύννεφα και φθάνει έως την επιφάνεια της γης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί κανείς να πάθει ηλιακό έγκαυμα όταν έχει συννεφιά ή είναι χειμώνας, λέει η Dr. Jennifer Crawley, δερματολόγος παιδιών και ενηλίκων στο University College Hospital.
Όπως εξηγεί, ακόμα και ένα ηλιακό έγκαυμα κάθε δύο χρόνια να παθαίνει κανείς τριπλασιάζει τον κίνδυνο για μελάνωμα που διατρέχει.
«Τα αντηλιακά δεν είναι μόνο για τις διακοπές ή για όταν έχει καύσωνα», λέει. «Τα χρειαζόμαστε καθημερινά, όλο το χρόνο».
Και μην ανησυχείτε ότι θα παρουσιάσετε έλλειψη βιταμίνης D, αν δεν βγείτε απροστάτευτοι στον ήλιο. Τον χειμώνα χρειαζόμαστε μόλις 20 λεπτά έκθεσης των χεριών, των ποδιών και του προσώπου στον μεσημεριανό ήλιο για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D.
Την άνοιξη χρειαζόμαστε μόλις 11 λεπτά και το καλοκαίρι 7, σύμφωνα με πρόσφατη ισπανική μελέτη.
Δεν βάζουμε αρκετό αντηλιακό στα παιδιά
Το δέρμα των παιδιών είναι ευάλωτο στον ήλιο και έχει ζωτική σημασία να προστατεύεται καλά, τονίζει η Dr. Crawley.
Όπως εξηγεί, οι δερματικές βλάβες του ήλιου είναι αθροιστικές και χρόνο με το χρόνο προστίθενται στο δέρμα. Και τελικά μπορεί να εκδηλωθεί κάποιος δερματικός καρκίνος, που μπορεί να είναι μελάνωμα ή πολύ συχνότερα καρκινώματα (βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό).
«Κάθε ηλιακό έγκαυμα σε παιδί είναι ανησυχητικό, διότι το δέρμα του είναι πολύ λεπτό και ευάλωτο στις βλάβες», τονίζει. «Τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου αργότερα στη ζωή».
Φροντίστε να αλείφετε το σώμα των μικρών παιδιών με τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακό. Και το πρόσωπο με τα αυτιά και τον αυχένα με τουλάχιστον 2 κουταλάκια του γλυκού.
Να επαναλαμβάνετε επίσης συχνά (το αργότερα κάθε δύο ώρες) την επάλειψη. Αν το παιδί κολυμπήσει, χρειάζεται αντηλιακό αμέσως μόλις βγει από το νερό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γονείς: Μόνο δύο στους δέκα τηρούν τους κανόνες ηλιοπροστασίας
Προετοιμασθείτε σωστά για τις διακοπές με το μωρό
Ήλιος: Πως να προστατεύσετε το μωρό όταν κάνετε βόλτα