Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα εναλλακτικά!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι τα παρακάτω πόνος κατά την κίνηση του παχέος εντέρου, αίσθημα φουσκώματος και υπερπλήρωσης του εντέρου, αίσθημα δυσκολίας κατά την κένωση.
Η πλειονότητα των ασθενών πάσχει από χρόνια δυσκοιλιότητα, γεγονός μεν επιβαρυντικό για την ποιότητα ζωής των πασχόντων, αλλά χωρίς να επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης ή τη νοσηρότητα τους.
Τα άτομα, ιδιαίτερα εκείνα μέσης ηλικίας και άνω, που εμφανίζουν αιφνίδια διαταραχή των κενώσεων ( θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον ιατρό για να υποβληθούν σε έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της κολονοσκόπησης, καθώς το σύμπτωμα αυτό μπορεί να υποκρύπτει κακοήθεια του εντέρου.
Στη χρόνια, όμως, δυσκοιλιότητα συνήθως απαιτούνται μόνο διατροφικοί και φαρμακευτικοί χειρισμοί. Ο αποκλεισμός οργανικών παθήσεων (κυρίως μεταβολικά και νευρολογικά νοσήματα), ή φαρμάκων που προκαλούν δυσκοιλιότητα, η αυξημένη χρήση φυτικών ινών και ήπιων φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελούν τα κύρια βήματα αντιμετώπισης της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) δυστυχώς πολλοί από τους ασθενείς δυσκολεύονται να μεταβάλλουν τις διατροφικές και καθημερινές τους συνήθειες, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται από τη δυσκοιλιότητα και επιπρόσθετα να διστάζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Συμβουλές διατροφής
Βάλτε στη διατροφή σας καθημερινά τουλάχιστον πέντε μερίδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ προτιμήστε να καταναλώνετε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, πολλά όσπρια και σκούρο ρύζι.
Ο φυσικός τρόπος για να ξεπεράσετε το πρόβλημα είναι να τρώτε τροφές όπως αχλάδια, δαμάσκηνα, κρεμμυδόσουπα, λινέλαιο, πράσινα λαχανικά και μεταλλικά στοιχεία τα οποία είναι εκ φύσεως καθαρκτικά.. Καλό είναι να αποφεύγετε τις αμυλούχες τροφές και τα προϊόντα από λευκό αλεύρι.
Για τη φυσιολογικότερη λειτουργία του εντέρου σας πίνετε συχνά χυμούς από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Ο γενικός κανόνας είναι να πίνετε πολλά υγρά τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα και να γυμνάζεστε καθημερινά για μισή ώρα, αφού η ανεπαρκής άσκηση σε συνδυασμό με μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Ωστόσο αν το πρόβλημα επιμένει καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό γιατρό.