Iatropedia

Αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου; Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη

Πως συσχετίζεται ο κακής ποιότητας ύπνος με την καρδιομεταβολική υγεία και τον τύπου 2 διαβήτη. Τι έδειξε η πρώτη του είδους μελέτη σε περισσότερους από 1.000 40άρηδες. Τι λένε οι ερευνητές

Αν θέλετε να κάνετε ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό σας τις εφετινές γιορτές, φροντίστε να θέσετε ως προτεραιότητα τον ύπνο. Αυτό συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), οι οποίοι σε νέα μελέτη ανακάλυψαν ότι ο κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται καλά έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που υποδηλώνουν φτωχή καρδιομεταβολική υγεία. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη και είναι:

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός. Ωστόσο όταν μιλάμε γι’ αυτόν, ασχολούμαστε κυρίως με τη διάρκειά του. Θα έπρεπε όμως να ασχολούμαστε και με την ποιότητά του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lisa Matricciani, λέκτορας Νοσηλευτικής Φροντίδας στο UniSA.

Όπως εξήγησε, το πόσο βαθιά κοιμάται κάποιος είναι πολύ σημαντικό. Το ίδιο και το αν έχει ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου και έγερσης, αλλά και το αν υιοθετεί υγιεινές συνήθειες στον ύπνο του.

«Στη μελέτη μας εξετάσαμε πως συσχετίζεται ο ύπνος με τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Βρήκαμε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δυσκολιών στον ύπνο και τους παράγοντες αυτούς», είπε η Dr. Matricciani.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science of Diabetes Self-Management and Care. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 1.017 εθελοντές. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα ήταν γυναίκες και μάλιστα μητέρες.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν σχεδόν 45 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν πλήθος χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του ύπνου όπως:

Περίπου οι μισοί εθελοντές (το 48%) ανέφεραν ότι ο ύπνος τους ήταν ήσυχος και δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με αυτόν.

Όσοι όμως αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ύπνο, ήταν πιθανότερο να διαθέτουν περιττά κιλά. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους και υψηλή χοληστερόλη.

«Ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να έχουμε καλή υγεία. Πρέπει όμως να τον αντιμετωπίζουμε ολιστικά και όχι μόνο ως διάρκεια», τόνισε η Dr Matricciani. «Στη μελέτη μας, το πρόβλημα σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν η διάρκεια του ύπνου, αλλά  η ποιότητά του. Επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να βελτιώνεται και αυτή».

Φωτογραφία: iStock