Αντισυλληπτικά: Τι θα συμβεί αν ξεχάσετε να πάρετε τα χάπια σας και τι μπορείτε να κάνετε

  • Ελισάβετ Σταύρου
αντισυλληπτικά
Ξεχάσατε να πάρετε το χάπι σας, χάσατε τη συσκευασία, ή δεν προλάβατε να πάρετε μια νέα συνταγή από τον γυναικολόγο σας. Σε όλες έχει συμβεί κάποια στιγμή.

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένα είδος φαρμάκου με ορμόνες, τα οποία χορηγούνται στις γυναίκες από την εφηβική ηλικία για την πρόληψη της εγκυμοσύνης αλλά και για τον έλεγχο των γυναικολογικών ορμονών, όπως η σταθεροποίηση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Τα αντισυλληπτικά χάπια διατίθενται σε συσκευασία και πρέπει να παίρνετε 1 χάπι κάθε μέρα. Το χάπι είναι ασφαλές, προσιτό και αποτελεσματικό εάν μάλιστα το παίρνετε πάντα έγκαιρα.

Το χάπι λειτουργεί καλύτερα αν το παίρνετε κάθε μέρα σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά σχεδόν όλοι το έχουν ξεχάσει έστω μια φορά στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να κάνετε όταν χάνετε ένα αντισυλληπτικό χάπι.

Τι θα συμβεί αν ξεχάσω να πάρω ένα αντισυλληπτικό χάπι;

Ένα συνδυαστικό αντισυλληπτικό χάπι περιέχει και οιστρογόνα και προγεστίνη. Τα οιστρογόνα δρουν καταστέλλοντας την ωορρηξία (την απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου), ενώ η προγεστίνη πυκνώνει τη βλέννα στην είσοδο της μήτρας έτσι ώστε το σπέρμα να μην μπορεί να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Η αποτελεσματικότητα του χαπιού μπορεί να μειωθεί εάν παραλείψετε μία ή παραπάνω δόσεις. Επίσης, αν παίρνετε το χάπι για να ρυθμίσετε την περίοδό σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσετε μικρή αιμορραγία ή άλλες παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετούς, πονοκέφαλο και διάρροια. Σε κάθε περίπτωση, αν δείτε ασυνήθιστα συμπτώματα καλό θα ήταν να επικοινωήσετε άμεσα με τον γυναικόλογο σας.

Αν ξεχάσετε ένα χάπι

Εάν παραλείψετε ένα χάπι, πάρτε τη δόση που ξεχάσατε μόλις το θυμηθείτε και πάρτε την επερχόμενη δόση την κανονική σας ώρα. Εναλλακτικά, πάρτε και τα δύο χάπια ταυτόχρονα την ώρα της επόμενης δόσης.

Η απώλεια ενός χαπιού αυξάνει ελαφρώς την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, στην οποία συμμετείχαν 2.837 άτομα με συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, ο κίνδυνος εγκυμοσύνης μετά από μία παραληφθείσα δόση είναι περίπου 0,25%.

Δείτε επίσης: Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Αν ξεχάσατε δύο χάπια

Εάν χάσετε δύο χάπια στη σειρά, πάρτε τα δύο χάπια μαζί μόλις το θυμηθείτε και δύο χάπια την επόμενη μέρα. Λόγω της υψηλότερης δόσης ορμονών, μπορεί να εμφανίσετε μικρή αιμορραγία και πιθανώς ναυτία.

Χρησιμοποιήστε μια εφεδρική μέθοδο αντισύλληψης, όπως προφυλακτικά κατά την επαφή, για τουλάχιστον επτά ημέρες (επειδή χρειάζονται επτά ολόκληρες ημέρες σταθερής δοσολογίας για να αποκατασταθεί η βέλτιστη προστασία κατά της εγκυμοσύνης).

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι 10 φορές μεγαλύτερος εάν παραλείψετε δύο διαδοχικές δόσεις σε σύγκριση με την έλλειψη δόσεων.

Αν ξεχάσετε τρία χάπια

Εάν έχετε παραλείψει τρία ή περισσότερα χάπια στη σειρά, ο κίνδυνος εγκυμοσύνης αυξάνεται.

Πάρτε δύο χάπια για τρεις ημέρες και χρησιμοποιήστε μια εναλλακτική μέθοδος αντισύλληψης για τουλάχιστον επτά ημέρες. Πετάξτε το παλιό πακέτο χαπιών και ξεκινήστε ένα νέο πακέτο από την αρχή για να σας βοηθήσει να μπείτε σε μια σειρά πιο εύκολα.

Πως να θυμάμαι να παίρνω τα αντισυλληπτικά μου;

Ξεχάσατε να πάρετε το χάπι σας, χάσατε τη συσκευασία, ή δεν προλάβατε να πάρετε μια νέα συνταγή από τον γυναικολόγο σας. Σε όλες έχει συμβεί κάποια στιγμή. Είναι καλό να προγραμματίσετε εκ των προτέρων και να σκεφτείτε τον καλύτερο τρόπο για να χρησιμοποιήσετε σωστά το χάπι.

  • Κατεβάστε μία εφαρμογή στο κινητό σας που ελέγχει τον κύκλο σας και σας υπενθυμίζει πότε έχετε περίοδο, πότε ωορρηξία και πότε πρέπει να παίρνετε τα χάπια σας. Υπάρχουν δεκάδες δωρεάν εφαρμογές για κινητά που μπορούν να σας βοηθήσουν.
  • Κρατήστε τη συσκευασία με τα αντισυλληπτικά χάπια δίπλα σε κάτι που χρησιμοποιείτε καθημερινά (όπως η οδοντόβουρτσα ή ο φορτιστής του τηλεφώνου σας).
  • Κρατήστε τα χάπια σας στην τσάντα σας για να είναι πάντα μαζί σας.
  • Αν έχετε φίλες ή μέλη στην οικογένειά σας που παίρνουν αντισυλληπτικά, συντονίστε το πότε τα παίρνετε, και έτσι θα βοηθάτε ο ένας τον άλλον να τα θυμηθείτε.

Δείτε επίσης: Η δωρεάν αντισύλληψη στη Φινλανδία μείωσε κατά 66% τις εφηβικές αμβλώσεις

Με πληροφορίες από: Planned Parenthood, Very Well Health / Φωτογραφία iStock