Αορτική παλινδρόμηση: Πρόβλημα καρδιάς που μπορεί να φανεί και στα μάτια – Τι θα… δείτε να συμβαίνει!
Αυξανόμενες επιστημονικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η λεπτή, πρώιμη βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια μπορεί να προβλέψει καρδιαγγειακές παθήσεις.
Άλλες ασυνήθιστες αλλαγές των ματιών μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις για πιθανά καρδιακά προβλήματα, όπως μικρά, κιτρινωπά σημάδια γύρω από τα μάτια, ή κόρες που διαστέλλονται και συστέλλονται μαζί με τον καρδιακό παλμό.
Πιθανό πρόβλημα στην καρδιά αν οι κόρες στα μάτια “ανοιγοκλείνουν” μαζί με τον καρδιακό παλμό
Όταν η αορτική βαλβίδα της καρδιάς δεν κλείνει καλά (μια κατάσταση που ονομάζεται αορτική παλινδρόμηση), μικρές ποσότητες αίματος διαρρέουν προς τα πίσω στην καρδιά αντί να αντλούνται στο σώμα. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κόπωση και δύσπνοια.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα άλλο πιθανό σημάδι είναι ένα σπάνια τεκμηριωμένο φαινόμενο στα μάτια: οι κόρες διαστέλλονται και συστέλλονται συγχρονισμένα με τον καρδιακό παλμό! Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε “σημάδι Landolfi” και περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό γιατρό Michele Landolfi το 1909.
Σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική καρδιά, τα άτομα με αορτική παλινδρόμηση έχουν μεγάλη παλμική πίεση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ασυνήθιστα μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης (συστολική και διαστολική πίεση). Οι “παλλόμενες” κόρες στα μάτια αντανακλούν αυτές τις μεγάλες διακυμάνσεις της πίεσης.
Αλλαγές στον αμφιβληστροειδή αντανακλούν την υγεία της καρδιάς
Ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, το καθένα όχι μεγαλύτερο από μία τρίχα, παρέχει αίμα στον αμφιβληστροειδή, τον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού. «Όπως οι αρτηρίες σε όλο το σώμα, έτσι και αυτά τα μικροσκοπικά αγγεία μπορούν να υποστούν βλάβη από χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει ο δρ. Nimesh Patel, οφθαλμίατρος που ειδικεύεται σε διαταραχές του αμφιβληστροειδούς.
Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (το χαρακτηριστικό του διαβήτη) προκαλεί εξασθένηση των τοιχωμάτων των αγγείων που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή και διαρροή υγρού στον περιβάλλοντα ιστό. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μπορεί να προχωρήσει, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη που μπορεί να επηρεάσει την όραση. Η κακώς ελεγχόμενη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει στένωση ή σπάσιμο των αρτηριών του αμφιβληστροειδούς και αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή.
Αν και τόσο ο διαβήτης, όσο και η υπέρταση, είναι γνωστοί παράγοντες για καρδιακές παθήσεις, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τις έχουν, εάν δεν έχουν κάνουν συχνά σχετικές εξετάσεις.
«Μερικές φορές, οι ασθενείς έρχονται με προβλήματα όρασης και μια φωτογραφία ή εξέταση αμφιβληστροειδούς δείχνει ένα κομμάτι πλάκας που μπλοκάρει μια αρτηρία του αμφιβληστροειδούς», λέει ο δρ. Patel. Γνωστή ως απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς, αυτή η κατάσταση υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί επίσης να σχηματιστούν στις φλέβες που μεταφέρουν αίμα μακριά από τον αμφιβληστροειδή. Και οι δύο καταστάσεις αναφέρονται ως εγκεφαλικά επεισόδια στα μάτια.
Τα άτομα που υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια στα μάτια χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις. Τέτοιες μπορεί να είναι οι υπέρηχοι, για να ελεγχθεί τυχόν συσσώρευση λιπώδους πλάκας μέσα στις καρωτιδικές αρτηρίες και της καρδιάς και για έλεγχο θρόμβων αίματος.
Οι πιο λεπτές αλλαγές που παρατηρούνται στις φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορεί να προμηνύουν μελλοντικά καρδιακά προβλήματα. Αναλύοντας τις φωτογραφίες, πολλές ομάδες ερευνητών δημιούργησαν αλγόριθμους για να προβλέψουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά τα υπολογιστικά μοντέλα πρέπει ακόμη να βελτιωθούν και να επικυρωθούν. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο στην απεικόνιση όσο και στην τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι τέτοιες εξετάσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Ξανθελάσματα: Κίτρινα σημάδια γύρω από τα μάτια
Μερικοί μεσήλικες και μεγαλύτεροι ενήλικες αναπτύσσουν μαλακά, κιτρινωπά, γεμάτα χοληστερόλη εξογκώματα, πάνω ή γύρω από τα βλέφαρα, συχνότερα κοντά στη μύτη (δείτε την εικόνα). Ονομάζονται ξανθελάσματα, δεν είναι επώδυνες και σπάνια επηρεάζουν την όραση. Μπορούν όμως να είναι σημάδια υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων ή άλλων λιπιδίων στο αίμα. Τα ξανθελάσματα είναι κάπως πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι άνθρωποι που τα έχουν θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ χοληστερόλης.
Τα ξανθελάσματα είναι συχνότερα σε άτομα με γενετικές διαταραχές που προκαλούν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μία τέτοια είναι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει επίπεδα LDL χοληστερόλης 190 ή υψηλότερα. (Μια πιο υγιής LDL είναι κάτω από 100)
Εάν η LDL σας είναι αυξημένη, η τακτική άσκηση και η φυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να την μειώσουν. Πολλοί χρειάζονται φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες. Αυτά μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, θα μειώσουν και το μέγεθος ενός ξανθελάσματος.
Οι μισοί άνθρωποι με ξανθελάσματα έχουν φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων και αυτά τα κίτρινα σημάδια στα μάτια είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα. Αλλά τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρώιμων καρδιακών παθήσεων θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο γιατρός τους γνωρίζει γι’ αυτό το πιθανό σημάδι αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.
Πηγή: https://www.health.harvard.edu
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μπορεί να συμβαίνει αν νιώθετε επίμονο «κάψιμο» στα μάτια
Το πρώιμο Αλτσχάιμερ “εμφανίζεται” στα μάτια: Τι θα παρατηρήσετε στον αμφιβληστροειδή
Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Μπορεί να φανεί ακόμα και στα μάτια
Τι είναι το ξανθέλασμα στα μάτια και τι δείχνει για την υγεία σας