Από τι κινδυνεύετε όταν δεν έχετε βιταμίνη D
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Για να εξασφαλίσετε την ικανοποιητική ποσότητα πρόσληψης ακολουθήστε τα εξής:
Το φως του ήλιου κινητοποιεί το σώμα, για να παράγει βιταμίνη D. Ωστόσο, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα λιπαρά ψάρια μπορεί να είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D. Δοκιμάστε σολομό, πέστροφα, σκουμπρί και τόνο. Περιέχουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που ωφελούν και την λειτουργία της καρδιάς!
Ορισμένες ποικιλίες μανιταριών, όπως τα μανιτάρια Portobello. Είναι ιδανική επιλογή για χορτοφάγους που αναζητούν φυτικά τρόφιμα που να περιέχουν βιταμίνη D.
Eμπλουτισμένο γάλα με βιταμίνη D.
Τα αυγά είναι ένας βολικός τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D και μπορείτε να τα φάτε είτε για πρωινό, μεσημεριανό ή για βραδινό.
Δεδομένου ότι η βιταμίνη D σε ένα αυγό προέρχεται από τον κρόκο του, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το αυγό και όχι μόνο τα ασπράδια. Προσοχή όμως, γιατί ο κρόκος του αυγού θα αυξήσει τη χοληστερίνη αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Μοσχαρίσιο συκώτι.
Μουρουνόλαδο., το οποίο υπάρχει και σε μορφή κάψουλας.
Ασβέστιο που είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή ημερήσια δόση που χρειάζεστε.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: