Από τι κινδυνεύουμε αν κάνουμε μακροβούτια με τα μάτια ανοιχτά

  • Iatropedia newsroom
παιδί κολυμπάει με τα μάτια ανοιχτά
Το κολύμπι με τα μάτια ανοιχτά κάτω από το νερό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όραση και την υγεία σας

Το κολύμπι είναι απόλαυση. Και τα μακροβούτια επίσης. Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι -όσο δελεαστικό κι αν είναι- το κολύμπι με τα μάτια ανοιχτά κάτω από το νερό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όρασή σας.

Σύμφωνα με τον Brian Boxer Wachler, M.D., οφθαλμίατρο στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια και επιμελητή στο διαδικτυακό All About Vision, που μίλησε στο Fox News Digital, το να ανοίξετε για λίγο τα μάτια σας κάτω από το νερό είναι μάλλον απίθανο να σας κάνει κακό. Όταν, όμως, συμβαίνει για πολλή ώρα, θα μπορούσε να προκαλέσε προβλήματα.

«Συνήθως όταν οι άνθρωποι ανοίγουν τα μάτια τους κάτω από το νερό, αρχίζουν να τα αισθάνονται ερεθισμένα και τα κλείνουν αρκετά γρήγορα», λέει ο Wachler.

Όταν κολυμπάτε σε νερό της πισίνας, το χλώριο μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, προειδοποίησε.

Το χλώριο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας που προστατεύουν τον κερατοειδή χιτώνα, αναφέρει η Δρ Muriel Schornack, οπτομέτρης της Mayo Clinic στη Μινεσότα, στον ιστότοπο της κλινικής.

Ως αποτέλεσμα, το μάτι μπορεί να κοκκινίσει, να ερεθιστεί ή να γίνει ευαίσθητο στο φως, προειδοποιεί.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι βλέπετε κάπως θολά.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλη μυωπία ή υπερμετρωπία θέλουν να φορούν τους φακούς επαφής τους ενώ κολυμπούν – και αν οι φακοί αυτοί μουλιάσουν στο χλώριο, έχετε μια δεξαμενή χλωρίου στην επιφάνεια του ματιού που είναι πιθανό να σας κάνει ζημιά», σημειώνει η Schornack στον ιστότοπο της Mayo Clinic.

Με το αλμυρό νερό ή το γλυκό νερό που δεν έχει περάσει από επεξεργασία, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα.

«Στο νερό βρίσκονται μικροσκοπικοί οργανισμοί που μπορεί να είναι ωφέλιμοι, αλλά και επιβλαβείς», σημειώνει ο Wachler.

Στο γλυκό νερό μπορεί να υπάρχουν κολοβακτηρίδια (E.coli) και άλλα βακτήρια, ενώ στο αλμυρό νερό μπορεί να υπάρχουν βακτήρια όπως το Vibrio, που προκαλούν λοιμώξεις.

Σε μολυσμένα νερά, μπορεί επίσης να υπάχουν ιοί όπως αυτοί που προκαλούν ηπατίτιδα Α.

Πρωτόζωα όπως η γιάρδια (Giardia) μπορούν να προκαλέσουν διάρροια εάν πιει κανείς νερό που δεν έχει περάσει από επεξεργασία, ενώ σε υγρές περιοχές γύρω από το γλυκό νερό μπορεί να υπάρχουν παθογόνα όπως ο ασπέργιλλος.

Σημάδια ότι πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Αν κολυμπάτε με τα μάτια σας ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσέξτε για τυχόν σημάδια ερεθισμού όπως η ερυθρότητα, ο κνησμός (φαγούρα) και η αίσθηση καύσου (κάψιμο).

Μπορεί επίσης τα μάτια σας να αρχίσουν να δακρύζουν ή να εμφανίσετε αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως προσωρινά και υποχωρούν από μόνα τους.

Αν παρατηρήσετε πιο παχύρρευστες εκκρίσεις, παρουσιάσετε δυσκολία στην όραση ή αισθάνεστε έντονο πόνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι μόλυνσης και να σας οδηγήσει στον γιατρό.

Για όσους θέλουν να βλέπουν κάτω από το νερό ενώ κολυμπούν, οι ειδικοί συνιστούν να φορούν γυαλάκια για την προστασία των ματιών.

Φωτογραφία: iStock