Απώλεια ακοής: Ποιοι κινδυνεύουν και ποια είναι τα συμπτώματα «καμπανάκι»
Το 2030, δηλαδή σε 6 χρόνια από σήμερα, εκτιμάται πως θα υπάρχουν περισσότερα από 630 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής και το 2050 περισσότερα από 900 εκατομμύρια!!!
Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της φροντίδας των αφτιών και της ακοής. Ειδική μνεία κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πρόληψη και την προστασία της ακοής.
«Φροντίζοντας το αυτί και την ακοή με τη λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης, διασφαλίζουμε την ασφαλή ακρόαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατήρηση καλής ακοής με το πέρασμα των χρόνων», επισημαίνει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ»..
Άτομα που εκτίθενται σε δυνατούς ήχους κατά τη διάρκεια της εργασίας (εργοστάσια, οικοδομές, κυνήγι, σκοπευτήριο, νυκτερινά κέντρα και συναυλίες) επιβάλλεται να λαμβάνουν μέτρα προστασία της ακοής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το 2018 υπήρχαν περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής, δηλαδή το 6,1% του πληθυσμού της γης.
Ακόμη ο ΠΟΥ επιθυμεί να αναδείξει και τη σημαντικότητα του ελέγχου της ακοής στα πλαίσια της φροντίδας αλλά και της πρόληψης.
Ποια είναι τα συμπτώματα «καμπανάκι» για την απώλεια της ακοής
Ιδιαίτερα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, π.χ. άτομα πέραν των 50 ετών, άτομα που εργάστηκαν ή εξακολουθούν να εργάζονται σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο (π.χ. εργοστάσια, οικοδομές κ.α.), άτομα που ακούνε μουσική σε υψηλή ένταση και για μεγάλες περιόδους, άτομα που ασχολούνται με το κυνήγι ή το σκοπευτήριο είναι σημαντικό να ελέγχουν την ακοή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
«Καμπανάκι» για έλεγχο χτυπάει όταν κάποιος:
• Αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου,
• Ζητάει από το συνομιλητή του/της να επαναλάβει αυτό που έχει ήδη πει,
• Έχει την αίσθηση ότι σφυρίζουν ή βουίζουν τα αυτιά,
• Νιώθει άγχος και ανασφάλεια,
• Αποφεύγει συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες.
Αύξηση στους νέους
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου “ Better Hearing”, η απώλεια της ακοής σε άτομα μέσης ηλικίας (40-60 χρόνων) παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Η πιο κοινή αιτία είναι ο θόρυβος.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας για την Κώφωση «Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπέλ » στην Ουάσιγκτον, το φαινόμενο της μείωσης της ακοής στους σαραντάρηδες θα μπορούσε να θεωρηθεί μια φυσιολογική συνέπεια της έκθεσης των ατόμων αυτών επί χρόνια στις ροκ συναυλίες, στις ντίσκο, στη χρήση ακουστικών με έντονη μουσική κτλ.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ομάδα αυτή του πληθυσμού που φυσικά πληρώνει το τίμημα αυτής της άσκοπης και αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας στη μουσική, είναι η πρώτη ηλεκτρική, ή ηλεκτρονική γενιά γενικότερα.
Πρώιμη διάγνωση του προβλήματος
Ο μόνος τρόπος πρώιμης ανίχνευσης πιθανής αρχόμενης βλάβης της ακοής στις περιπτώσεις αυτές, είναι η μέτρηση της ακοής σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόνο έτσι είναι δυνατή η έγκαιρη ανίχνευση της βλαπτικής επίδρασης του ήχου στα λεπτεπίλεπτα κυτταρικά στοιχεία του κοχλία.
Δεδομένου ότι η αρχικά επερχόμενη βλάβη αφορά όχι τις συχνότητες ομιλίας, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αλλά μόνο τις υψηλές συχνότητες.
Όταν με το ακοογράφημα διαπιστωθεί η αρχική βλάβη, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστατευτικά, ώστε να σταματήσει η περαιτέρω βλαπτική επίδραση του ήχου.
Πρόληψη
Τα προστατευτικά μέτρα συνίστανται στην αποφυγή έκθεσης στον ήχο πολλές ώρες δηλαδή να μην παραμένουμε στον χώρο πολλές ώρες, κυρίως όταν αντιληφθούμε ότι τα αυτιά μας βουίζουν και είναι σαν βουλωμένα.
Εάν θα πρέπει η παραμονή να παραταθεί για λόγους επαγγελματικούς, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ωτασπίδες και ακόμη να ελέγχουμε την ακοή μας σε τακτά χρονικά διαστήματα μηνών, ανάλογα με την διάρκεια παραμονής μας στον ηχορρυπογόνο χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η “ηλεκτρονική γενιά” πληρώνει την ηχορύπανση: Αύξηση στην απώλεια ακοής σε άτομα 40-60 ετών