Iatropedia

Απώλεια βάρους: Γιατί δεν είναι καλό να χάσουμε 5 κιλά «με τη μία»

Obese Woman with fat upset bored of dieting Weight loss fail  Fat diet and scale sad asian woman on weight scale at home weight control.

Το να θέλει κάποιος να χάσει 5 κιλά άμεσα είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να γίνει η απώλεια βάρους.

Το να χάσετε πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι υγιές, προειδοποιούν οι ειδικοί, όσους «παλεύουν» με την απώλεια βάρους.

Φυσικά και κάποιος μπορεί να χάσει πέντε κιλά σε ένα μήνα. Είναι εφικτό, αλλά δεν είναι υγιές. Η απώλεια βάρους απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και υπομονή, για πιο υγιεινά αποτελέσματα που θα «κρατήσουν».

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η υγιής απώλεια βάρους είναι περίπου μισό ως ένα κιλό την εβδομάδα. Δηλαδή 2 με (το πολύ) 4 κιλά τον μήνα. Το να προσπαθήσετε να χάσετε πιο γρήγορα αυτά τα κιλά μέσα σε έναν μήνα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν χάσετε απότομα κιλά

Πρώτον, δεν θα λειτουργήσει όπως νομίζετε. Μπορεί να χάσετε τα 5 κιλά τον πρώτο μήνα, μπορεί και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο τον επόμενο μήνα είναι πιθανό να τα ξαναπάρετε πίσω.

Δεύτερον, με τη γρήγορη απώλεια βάρους δεν χάνετε λίπος, αλλά μύες και νερό από το σώμα σας.

Δείτε επίσης: Αδυνάτισμα: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά

Το μυϊκό βάρος τείνει να χάνεται πιο εύκολα από το βάρος του λίπους. Το σώμα προτιμά να χρησιμοποιεί τις μυϊκές μας αποθήκες για ενέργεια πριν χρησιμοποιήσει τις αποθήκες λίπους μας. Έτσι, όταν χάνετε γρήγορα βάρος, τείνει να προέρχεται από τους μύες και όχι από το λίπος.

Γι’αυτό είναι σημαντικό, όταν ακολουθούμε κάποια δίαιτα, αυτή να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ώστε να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την μυϊκή μας μάζα.

Ειδικά αν ακολουθείτε μια δίαιτα που σας ενθαρρύνει να κόψετε τους υδατάνθρακες, μπορείτε να χάσετε πολύ νερό γρήγορα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και να επιβαρύνει τα νεφρά σας.

Επιπλέον, μια δίαιτα «εξπρές» απαιτεί από μας να κάνουμε ριζικές και απότομες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Δυστυχώς δεν θα τις αντέξουμε για πολύ…Κάποια στιγμή το σώμα και το μυαλό μας θα κουραστεί και θα σταματήσουμε την διατροφή πολύ πριν τον στόχο μας.

Στην απώλεια βάρους έχει σημασία η επιμονή, η πειθαρχία και ο σωστός προγραμματισμός, καθώς το να χάσετε υγιεινά τα κιλά και να το διατηρήσετε, συνεπάγεται ότι θα κάνετε μικρές αλλαγές στη ζωή σας, τις οποίες αντέχετε και θα διατηρήσετε για την υπόλοιπη ζωή σας.

Δείτε επίσης: Συστατικό στις ελιές καταπολεμά διαβήτη και παχυσαρκία, λένε οι ειδικοί

Φωτογραφία iStock