Την πρώτη κλινική μελέτη ενός πειραματικού εμβολίου που προστατεύει από τον επικίνδυνο ιό Nipah, άρχισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο ιός προκαλεί κατά καιρούς συρροές κρουσμάτων στην Ινδία και άλλες περιοχές της Ασίας και έχει πολύ υψηλή θνησιμότητα. Στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα έφτασε στο 75%, κατά μέσον όρο.
Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, 51 εθελοντές ηλικίας 18-55 ετών θα συμμετάσχουν στην πρώτη κλινική μελέτη με το εμβόλιο ChAdOx1 NipahB. Το εμβόλιο αναπτύσσουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών Πανδημίας (PSI) του πανεπιστημίου.
Οι πρώτοι εθελοντές έλαβαν ήδη την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες δόσεις από το εμβόλιο. Η ανάπτυξή του βασίζεται στην τεχνολογία του ιικού φορέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιείται ένας αδρανοποιημένος ιός (αδενοϊός) που περιέχει το δραστικό συστατικό του εμβολίου. Είναι η ίδια τεχνολογία με την οποία παρήχθη το εμβόλιο της AstraZeneca για την λοίμωξη COVID-19.
Σε αυτή την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών οι επιστήμονες θέλουν να εξετάσουν την ασφάλεια του εμβολίου. Θα εξετάσουν επίσης την αντίδραση του ανοσοποιητικού των ασθενών. Οι μελέτες θα διαρκέσουν συνολικώς 18 μήνες, καθώς στη συνέχεια θα διεξαχθούν σε χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού Nipah.
Ο ιός Nipah έχει δυναμικό επιδημίας, διότι μεταδίδεται από ένα είδος νυχτερίδων που υπάρχει σε χώρες με 2 δισεκατομμύρια κατοίκους, λένε οι ειδικοί.
Διαβάστε ακόμα Την επόμενη πανδημία μπορεί να προκαλέσει ο πιο καταστροφικός ιός στη Γη
Οξεία αναπνευστική λοίμωξη και εγκεφαλίτιδα
Ο ιός Nipah ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, όταν προκάλεσε συρροές κρουσμάτων σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία. Ανήκει στην οικογένεια των παραμυξοϊών, μαζί με άλλους πολύ πιο γνωστούς ιούς, όπως αυτοί της ιλαράς και της παρωτίτιδας (μαγουλάδες).
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός Nipah μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, χοίρους). Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση τροφίμου μολυσμένου από τα εκκρίματα των άρρωστων ζώων. Σε σπάνιες περιπτώσεις μεταδίδεται από τη στενή επαφή με έναν ασθενή.
Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο εύρος κλινικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται:
- Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
- Θανατηφόρος εγκεφαλίτιδα
Έως στιγμής έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη. Η θνησιμότητα σε αυτές κυμάνθηκε από 40% έω 100%.
Από το 2018, ο ΠΟΥ έχει εντάξει τον Nipah στον κατάλογο με τα νοσήματα προτεραιότητας. Τα νοσήματα αυτά είναι εκείνα για τα οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων. Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο για τον θανατηφόρο ιό.
Φωτογραφία: iStock