Ένας περίπατος με γρήγορο βήμα για 22 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετός για να αντισταθμιστούν σε σημαντικό βαθμό οι αρνητικές συνέπειες που έχει στην υγεία η καθιστική ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.
Η καθιστική ζωή είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή περνούν τις ημέρες τους βλέποντας τηλεόραση κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρά νοσήματα.
Η μετρίας έως υψηλής εντάσεως φυσική δραστηριότητα θα μπορούσε να διαφυλάξει την υγεία τους, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 11.989 εθελοντές, ηλικίας άνω των 50 ετών, από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Οι μισοί ήταν γυναίκες. Οι εθελοντές φορούσαν συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας για να ελέγξουν οι ερευνητές πόσο καθιστική ζωή έκαναν.
Συνολικώς, οι 6.042 από τους εθελοντές περνούσαν καθημερινώς 10,5 ή περισσότερες ώρες καθισμένοι σε μία καρέκλα. Οι υπόλοιποι 5.943 διήγαν λιγότερο καθιστική ζωή.
Τι δραστηριότητες έκαναν
Οι περισσότεροι εθελοντές ασχολούνταν καθημερινά για τουλάχιστον λίγη ώρα με κάποιες μετρίας ή υψηλής εντάσεως δραστηριότητες. Μετρίας εντάσεως φυσικές δραστηριότητες είναι ενδεικτικά:
- Το περπάτημα με γρήγορο βήμα (ταχύτητα 6 χιλιομέτρων την ώρα ή μεγαλύτερη)
- Οι βαριές δουλειές του σπιτιού, όπως το πλύσιμο των παραθύρων και το σφουγγάρισμα
- Η ποδηλασία με ταχύτητα 16 έως 20 χιλιομέτρων την ώρα
Αντίστοιχα, υψηλής εντάσεως φυσικές δραστηριότητες είναι μεταξύ άλλων:
- Η πεζοπορία σε ανώμαλο έδαφος
- Το τρέξιμο με ταχύτητα 10 χλμ την ώρα ή υψηλότερη
- Η γρήγορη ποδηλασία
- Το ποδόσφαιρο
- Η καλαθοσφαίριση (μπάσκετ)
- Το τέννις
- Το φτυάρισμα του χιονιού
Τα ευρήματα
Στη διάρκεια 5 ετών παρακολούθησης, πέθανε το 6,7% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Από αυτούς:
- Οι 357 περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες ημερησίως καθισμένοι σε μία καρέκλα
- Οι 448 περνούσαν περισσότερες από 10,5 ώρες την ημέρα καθισμένοι στην καρέκλα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο πιο καθιστική ζωή έκανε κανείς, τόσο περισσότερο κινδύνευε να χάσει την ζωή του. Όμως αυτό ίσχυε μόνον σε όσους υπερέβαιναν τις 12 ώρες ακινησίας ημερησίως και επιπλέον ήταν έντονα δραστήριοι για λιγότερο από 22 λεπτά. Αυτοί οι εθελοντές είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους έως το τέλος της μελέτης.
Αντιθέτως, όσοι εθελοντές αφιέρωναν έστω και 10 λεπτά ημερησίως στη φυσική δραστηριότητα, προστάτευαν την υγεία τους. Η μείωση του κινδύνου θανάτου έφτανε έως και το 55%, αναλόγως με τη διάρκεια και την έντασή της. Το μεγαλύτερο όφελος όμως παρείχε από τα 22 λεπτά και πάνω.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τους κινδύνους που κρύβει η καθιστική ζωή. Ταυτοχρόνως όμως δείχνουν ότι κάθε λεπτό κίνησης μπορεί να βοηθήσει. Και αν η κίνηση διαρκεί αρκετή ώρα και είναι αρκετά έντονη, μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από την καθιστική ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Edvard Sagelv από το Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας.
Φωτογραφία: iStock