Ο πάγος και τα θερμά επιθέματα αποτελούν μία απλή, ανέξοδη μέθοδο για την καταπράυνση του πόνου. Ποιο από τα δύο όμως είναι καλύτερο όταν ο πόνος οφείλεται στην αρθρίτιδα;
Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Όπως εξηγεί ο Dr. Chad Deal, διευθυντής του Κέντρου Οστεοπόρωσης & Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών στην Cleveland Clinic, του Οχάιο, τα θερμά επιθέματα χαλαρώνουν τους μυς, αυξάνουν την ευλυγισία και διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος.
Αντιθέτως, ο πάγος μειώνει τη φλεγμονή και καταπραΰνει τον πόνο. Έτσι, σε περίπτωση τραβήγματος ενός μυός ή τραυματισμού σε έναν τένοντα, πρώτα μπαίνει πάγος. Όταν υποχωρήσει η φλεγμονή, χρησιμοποιούνται θερμά επιθέματα για να μειωθεί η δυσκαμψία.
Ο πόνος της αρθρίτιδας, όμως, κατά κανόνα δεν είναι οξύς, αλλά χρόνιος. «Για τις χρόνιες, επώδυνες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, τα θερμά επιθέματα φαίνεται ότι αποδίδουν καλύτερα», λέει ο Dr. Deal. «Ωστόσο μερικοί ασθενείς πονούν λιγότερο όταν χρησιμοποιούν μία παγοκύστη. Επομένως, το καλύτερο είναι να δοκιμάζει ο ασθενής και τα δύο, για να βρει ποιο τον βοηθάει περισσότερο».
Και άλλα οφέλη
Ειδικά στους ασθενείς με αρθρίτιδα, ο πάγος και τα θερμά επιθέματα μπορεί να διευκολύνουν και την άσκηση. Η άσκηση αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα και κάθε τι που την διευκολύνει είναι πολύ σημαντικό.
Ο Dr. Deal συνιστά να χρησιμοποιείτε τη θερμότητα πριν από την άσκηση για να χαλαρώνετε τους μυς. Ύστερα, να χρησιμοποιείτε τον πάγο για να περιορίζετε στο ελάχιστο τυχόν πόνο.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να εφαρμόσετε την παγοθεραπεία και την θεραπεία με θερμότητα για να καταπραΰνετε την αρθρίτιδά σας; Ο Dr. Deal συνιστά τα εξής:
* Θερμότητα. Να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Ή να καθίσετε στην σάουνα για περίπου 20 λεπτά. Μόλις βγείτε, ντυθείτε ζεστά.
Μία άλλη καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μία θερμοφόρα για να ζεστάνετε μία επώδυνη περιοχή. Αν δεν έχετε θερμοφόρα, μπορείτε να ζεστάνετε για ελάχιστα δευτερόλεπτα (20 δευτερόλεπτα είναι αρκετά) ένα βρεγμένο πανί στον φούρνο μικροκυμάτων. Ύστερα, πιάστε το με προσοχή (για να μην καείτε), τυλίξτε το σε μία στεγνή πετσέτα και βάλτε το πάνω στην επώδυνη περιοχή.
* Πάγος. Χρησιμοποιήστε μία παγοκύστη. Απλώστε μία λεπτή πετσέτα στην πονεμένη περιοχή και ακουμπήστε πάνω την παγοκύστη για 20 λεπτά. Να επαναλαμβάνετε τρεις φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ).
Αν δεν έχετε παγοκύστη, χρησιμοποιήστε ένα σακουλάκι με κατεψυγμένο αρακά ή τυλίξτε με μια πετσέτα παγάκια.
Να είστε προσεκτικοί με τον πάγο, διότι αν τον αφήσετε ακίνητο πάνω σε γυμνό δέρμα, υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος εκ ψύχους.