Iatropedia

Αρθρίτιδα στα γόνατα: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο το ποδήλατο

Πόσο ωφελεί η ποδηλασία που γίνεται κατά διαστήματα στη ζωή και πόσο όταν γίνεται συνεχώς.

Οι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν αρθρίτιδα και πόνους στα γόνατα εξαιτίας της, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Μελετώντας στοιχεία από εκατοντάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έκαναν συχνά ποδήλατο μετά την εφηβεία είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της φυσικής φθοράς των αρθρώσεων. Συμπτωματική αποκαλείται όταν προκαλεί συμπτώματα (λ.χ. πόνο, δυσκαμψία) στους πάσχοντες.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2.607 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 79 ετών. Το 44% ήταν άνδρες.  Άλλοι εξ αυτών είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και άλλοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την φυσική δραστηριότητα στη διάρκεια της ζωής τους. Μεταξύ άλλων απάντησαν εάν έκαναν ποδήλατο, είτε σε υπαίθριους χώρους είτε στατική ποδηλασία. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τέσσερις περιόδους της ζωής:

Για κάθε περίοδο οι συμμετέχοντες ανέφεραν επί πόσο καιρό έκαναν ποδήλατο. Υποβλήθηκαν επίσης σε απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες) γόνατος. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise.

Τα ευρήματα

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έκαναν ποδήλατο σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι εξετάσεις έδειξαν πως όσοι έκαναν ποδήλατο έστω και σε μία περίοδο της ζωής τους ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν στην πορεία της πόνους στα γόνατα ή αρθρίτιδα. Το όφελος όμως ήταν μέγιστο σε όσους έκαναν ποδηλασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν ποδήλατο, οι ποδηλάτες είχαν:

Οι πιθανότητες αυτές ήταν ακόμα λιγότερες σε όσους έκαναν ποδήλατο σε περισσότερες από μία περιόδους της ζωής τους. Μάλιστα όσο περισσότερες ήταν, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως για όσους ανησυχούν για την υγεία των γονάτων τους «η ποδηλασία μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο πρόληψης (από την αρθρίτιδα)», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Grace Lo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρευματολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Τέξας.

Επιπλέον, «όσο περισσότερο την κάνουν στη διάρκεια της ζωής τους, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για καλή υγεία στα γόνατα», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock