Iatropedia

Άσκηση: 15 λεπτά αρκούν για να μεταμορφώσουμε την υγεία μας

exercise office

Τα ευρήματα μελέτης στην οποία η άσκηση γινόταν στο γραφείο με τη βοήθεια εφαρμογής για κινητά.

Δεκαπέντε λεπτά άσκηση την ημέρα είναι αρκετά για να βελτιωθεί σημαντικά η φυσική κατάσταση, η ενεργητικότητα, η υγεία, ο ύπνος και η ψυχική διάθεση, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 11.575 εργαζομένους να χρησιμοποιούν στο γραφείο μία εφαρμογή (app) ευεξίας σαν παιχνίδι, που ονομάζεται «15 Minute Challenge». Το πρόγραμμα προτείνει 15 λεπτά από διάφορες φυσικές δραστηριότητες την ημέρα, επί 6 εβδομάδες.

Η χρήση του είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσουν κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες κατά 85 λεπτά την εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητά τους.

Μάλιστα με την αύξηση αυτή το 95% εξ αυτών έφταναν ή υπερέβαιναν τα 150 λεπτά εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας που συνιστώνται για διαφύλαξη της υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν την έναρξη της μελέτης ήταν 57%.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις και σε παραμέτρους της υγείας τους, όπως:

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ακόμα και 15 λεπτά άσκηση την ημέρα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία και την ευεξία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ben Singh, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Καλό σημείο εκκίνησης

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Healthcare.  Όπως εξήγησε ο Dr. Singh, ο στόχος των 15 λεπτών είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, ιδίως για τους ανθρώπους που περνούν πρακτικά την ημέρα τους καθισμένοι σε μία καρέκλα. Και αυτό διότι είναι εφικτός και μειώνει πολλά από τα εμπόδια στην άσκηση.

Με την πάροδο του χρόνου, τα 15 λεπτά μπορεί να δράσουν καταλυτικά για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η φυσική δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν συνιστά κάποιο ατομικό πρόγραμμα, αλλά ενθαρρύνει τη συνεργασία, τον υγιή ανταγωνισμό και την συλλογική άσκηση. Επιπλέον, τα επιτεύγματα των συμμετεχόντων σημειώνονται με σαφήνεια και αποτελούν αιτία για εορτασμούς.

Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να συνεργάζονται και να περνάνε καλά, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Carol Maher, καθηγήτρια Πληθυσμιακής & Ψηφιακής Υγείας στο πανεπιστήμιο.

Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη εργάζονταν σε 73 εταιρείες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας. Όλη η φυσική δραστηριότητα γινόταν στους χώρους εργασίας τους.

Φωτογραφία: iStock