Iatropedia

Άσκηση: Πώς επηρεάζει τον ύπνο η σωματική δραστηριότητα αργά το βράδυ

Young woman tying sneakers on park bench

Τα καλύτερα είδη άσκησης για το βράδυ και τι πρέπει να προσέχουμε

Είναι γνωστό ότι η άσκηση, γενικά, ωφελεί τον ύπνο. Πώς, όμως, μας επηρεάζει η γυμναστική αργά το βράδυ; Μήπως η ενέργεια που αισθανόμαστε μετά την άσκηση μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμά μας, εμποδίζοντάς μας να κοιμηθούμε την ώρα που θέλουμε;

Η αλήθεια είναι, λένε οι ειδικοί, ότι δίνοντας στον εαυτό μας τον χρόνο να χαλαρώσουμε μία ώρα πριν από τον ύπνο αποφεύγουμε τον κίνδυνο να μας πιάσει αϋπνία, ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να αποκομίσουμε όλα τα θετικά της καθημερινής άσκησης για τον ύπνο.

Πώς η άσκηση ωφελεί τον ύπνο

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ακόμη και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας.

Η άσκηση μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα:

Βοηθά, επίσης, στη μείωση της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μπορεί να μειώσει και την ανάγκη να καταφύγουμε σε κάποιο βοήθημα για να κοιμηθούμε.

Η άσκηση, ως γνωστόν, μπορεί ακόμη να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.

Ωστόσο, το πότε ασκούμαστε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε.

Είναι κακό να ασκούμαστε πριν από τον ύπνο;

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιφατικά.

Μερικοί πιστεύουν ότι η έντονη άσκηση λίγες ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα της αδρεναλίνης. Ωστόσο, υπάρχουν και ενδείξεις ότι η άσκηση πριν τον ύπνο μπορεί να μην έχει καμία αρνητική επίπτωση.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sleep and Biological Rhythms διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ασκούνταν από τις 8 το βράδυ και μετά:

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνταν το βράδυ είχαν περισσότερο ύπνο βραδέων κυμάτων και καλύτερο ύπνο REM.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας – και εάν η νυχτερινή σας προπόνηση είναι ιδιαίτερα έντονη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο.

Νυχτερινή άσκηση και θερμορύθμιση

Το σώμα μας χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται θερμορύθμιση για να προετοιμαστεί για έναν καλό βραδινό ύπνο. Όταν το σώμα μας ετοιμάζεται για ύπνο, η θερμοκρασία του πυρήνα μας αλλάζει.

Η άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να εμποδίσει αυτή τη φυσική διαδικασία και να δυσκολέψει το σώμα μας να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία για ύπνο.

Για να αποφύγουμε τυχόν διαταραχές στον ύπνο, καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγουμε την έντονη άσκηση μία ώρα πριν από την ώρα που πέφτουμε κανονικά για ύπνο, ώστε να έχουμε τον χρόνο να χαλαρώσουμε.

Τα καλύτερα είδη άσκησης για το βράδυ

Γενικά, εάν θέλουμε να ασκηθούμε το βράδυ, είναι καλύτερο να κάνουμε μια ελαφριά έως μέτριας έντασης δραστηριότητα.

Δραστηριότητες ελαφριάς έως μέτριας έντασης είναι για παράδειγμα:

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για άσκηση;

Ιδανική ώρα δεν υπάρχει.

Ο ιδανικός χρόνος άσκησης εξαρτάται για τον καθένα από παράγοντες όπως:

Σε κάθε περίπτωση, ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης (και για τις βραδινές προπονήσεις) είναι ζωτικής σημασίας.

Φωτογραφία: iStock